Latvijas un Krievijas attiecības veidojas lēni, bet arī stabili un pragmatiski, taču kopš Gruzijas kara pušu starpā ir tēma, kurā vienotu viedokli panākt nav iespējams, trešdien, uzrunājot Rīgā pulcējušos Latvijas pārstāvniecību vadītājus, sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Kopš Gruzijas kara mums ir vēl viens tā sauktais "grūtais jautājums", par kuru mēs nekad nespēsim panākt vienotu viedokli, bet, kā mēs redzam, tomēr kontakti pastāv un arī ārlietu ministra vizīte Maskavā šī gada oktobrī bija solis uz priekšu," teica Zatlers.

Kā informēja Prezidenta preses dienestā, tāpat prezidents norādīja: "Ja mēs salīdzinām kontaktus ar citām valstīm, tad ir valstis, ar kuru prezidentiem tiekos reizi mēnesī vai divos, tad ar vienu kaimiņvalsti šis process vēl pat nav sācies, bet Ārlietu ministrija un ārlietu ministrs ir veicis lielu darbu, lai vismaz pēdējā gada laikā tiktos ar savu partneri Krievijas Federācijā."

Pēc Zatlera teiktā, stratēģiskie Latvijas ārpolitikas uzdevumi nākamajā gadā saglabājas tie paši, proti, Latvijas drošības veicināšana, dalība ES, enerģētiskās neatkarības veicināšana, austrumu partnerības iniciatīva, stratēģiskās partnerības kopšana ar ASV, labu kaimiņattiecību uzlabošana ar Krieviju u.c.

Prezidents savā uzrunā pieminēja arī ekonomisko krīzi un nākamā gada valsts budžeta samazinājuma ietekmi uz Latvijas vēstniecībām. "Pagājušajā nedēļā pieņemtā Latvijas ekonomikas glābšanas programma ir uzskatāmākais pierādījums, ka krīze no "The Economist" un "Financial Times" lappusēm ir pārcēlusies uz reālo ekonomiku Latvijā un arī katras vēstniecības 2009.gada budžetu."

Zatlers norādīja, ka Latvijas ekonomikas samazinājums nevar neietekmēt arī ārlietu dienestu, tomēr līdzekļu samazinājumam esot jāpieiet izsvērti un apdomāti. "Taupot ir jāoptimizē, ne jāsagrauj tas, kas ar tādām pūlēm ir izveidots kopš valsts neatkarības atgūšanas," uzsvēra Valsts prezidents.

Pēc prezidenta teiktā, 2009.gadā Latvijas eksporta veicināšana būs viena no Latvijas kā valsts galvenajām prioritātēm, un tās īstenošanā liela loma būs tieši vēstniecībām ārzemēs. "Jūsu loma nav pārvērtējama!"

No trešdienas līdz 19.decembrim Ārlietu ministrijā notiek gadskārtējā Latvijas pārstāvniecību vadītāju ārvalstīs sanāksme, kuras laikā tiek pārrunātas starptautiskās politikas aktualitātes. Uz sanāksmi ieradušies vairāk nekā 40 pārstāvniecību vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!