Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers opozīcijas partiju LPP/LC un "Saskaņas centrs" izteikto piedāvājumu samazināt ministriju skaitu trešdien pēc tikšanās par premjeru nodēvēja par "pastāvīgu sērgu", uzsverot, ka gala vārds jautājumā par Ministru kabineta sastāvu ir tikai un vienīgi premjeram Valdim Dombrovskim (JL).

Zatlers žurnālistierm uzsvēra, ka ir bijuši tik daudzi Ministrru kabineta samazināšanas plāni gan no bijušā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC), gan no LPP/LC līdera, Rīgas vicemēra Aināra Šlesera, gan tagad no SC saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča, taču tas, kāds izskatīsies valdības sastāvs, ir tikai un vienīgi premjera pārziņā.

Valsts prezidents gan uzsvēra, ka pašreizējai valdībai ir jāturpina darbs, neskatoties uz opozīcijas mēģinājumiem destabilizēt situāciju. "Valdība ir apņēmusies strādāt," sacīja Zatlers.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik, kad jāvirzās cauri grūtām situācijām, "izlēmība ir tā vērtība, kas jāvērtē visaugstāk".

Jau vēstīts, ka apvienība SC un partija LPP/LC rosina samazināt ministriju skaitu no 14 līdz deviņām, apvienojot Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju, Labklājības, Veselības un Vides ministriju, kā arī Ekonomikas, Satiksmes un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM).

SC un LPP/LC trešdien vienojās jau šonedēļ iesniegt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem Ministru Kabineta iekārtas likumā. Opozīcija šīm izmaiņām sola 28 balsu atbalstu Saeimā un cer, ka to atbalstīs arī Dombrovska mazākumvaldības koalīcija, kurai parlamentā ir 43 balsis.

Opozīcijas priekšlikumi paredz izveidot vienotu Izglītības, zinātnes un kultūras ministriju, Tautas labklājības ministriju, kurā apvienos pašreizējās Vides, Veselības un Labklājības ministrijas, un Tautsaimniecības ministriju, kurā ietilptu pašreizējās Ekonomikas un Satiksmes ministrijas un RAPLM.

Savukārt premjers uzskata, ka jebkādi mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita samazināšanas plānu, nesaskaņojot to ar koalīciju un valdības vadītāju, ir tiešs un nepārprotams mēģinājums gāzt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!