Foto: Saeimas administrācija

Nākamajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram ir jābūt politiski neitrālam un ar spēju glabāt noslēpumus, sacīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP).

Reformu partijas (RP) līderis skaidroja, ka spējas glabāt noslēpumus varēs noteikt tiešā sarunā ar kandidātu Nacionālās drošības padomē (NDP), kurai būs jāizraugās SAB direktora kandidāts - pēc tam par viņu vēlāk būs jālemj Saeimai. Kā liecina citu demokrātisko valstu piemēri, par šādu institūciju vadītājiem var kļūt cilvēki, kuri dzīves pieredzi ieguvuši dažādās sfērās.

Līdz ar to nākamajam SAB direktoram nav tieši jābūt iegūtai pieredzei drošības iestādēs, sacīja Zatlers.

RP līderis norādīja, ka viņš kā kā agrākais NDP un tagadējais NDK loceklis ir novērojis, ka SAB savā darbībā nav pārkāpis savu kompetenci, kas ir formulētā trīs tā pamatdarbības virzienos - izlūkošanā, pretizlūkošanā un valsts noslēpumu glabāšanā.

Vaicāts, vai viņš atbalstītu publiskajā telpā minētā bijušā ģenerālprokurora, Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieka Jāņa Maizīša kandidatūru, Zatlers atbildēja, ka vēlas atturēties komentēt konkrētas kandidatūras, arī tās, kuras ir minētas "baumu līmenī". Politiķis piebilda, ka vēlas, lai NDP locekļi par SAB direktora kandidātu panāk konsensusu jeb vienprātību. Kandidātu vētīšanai ir jānotiek pietiekami atklāti.

Viņš uzsvēra, ka SAB vadītāja kandidātus nevajag vērtēt pēc viņu dzimuma, dzimtās pilsētas vai etniskās piederības.

Jau vēstīts, ka nākamajam SAB vadītājam ir jābūt Latvijas latvietim, jo viņam ir ļoti precīzi jāpārzina situācija Latvijā, uzskata Bērziņš.

Prezidents arī norādījis, ka šai personai būtu jābūt politiski neitrālai.

Kā ziņots, kopš 2003.gada 2.maija SAB direktora amatā ir Jānis Kažociņš. 2008.gada aprīlī Saeima viņu atkārtoti apstiprināja šajā amatā, tādējādi Kažociņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā. Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!