Foto: AFI
“Jūs vienmēr būsiet Latvijas draugs,” ceturtdien, pasniedzot pirmās šķiras Atzinības krustu NATO ģenerālsekretāram Jāpam de Hopam Shēferam, sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Kā portālu “Delfi” informēja Valsts prezidenta preses dienestā, Shēfers pateicās par ordeni un pauda gandarījumu, ka viņam ir bijusi iespēja palīdzēt Latvijai īstenot šo sapni. „Pēc sestās vizītes Latvijā es tiešām sevi uzskatu par Latvijas draugu. Dažkārt ir grūti noticēt, ka NATO ir 28 demokrātisku valstu ģimene. Jūs palīdzējāt šo sapni piepildīt. Arī turpmāk es turpināšu atbalstīt Latviju,” sacījis Shefers.

Abu amatpersonu tikšanās laikā, kas ir pēdējā pirms Shēfers beidz pildīt NATO ģenerālsekretāra pienākumus, tika pārrunāta NATO stratēģiskā koncepta izveide un Baltijas valstu iesaiste šinī procesā, vienlaicīgi uzsverot, ka ir jāsaglabā NATO pamatvērtības. Valsts prezidents un ģenerālsekretārs dalījās ar saviem viedokļiem par situāciju Afganistānā un par Latvijas dalību miera uzturēšanas operācijā.

Shēfers pauda augstu atzinību Afganistānā dienošajiem Latvijas karavīriem un pateicās par Latvijas spēju nodrošināt tās miera uzturēšanas spēku klātbūtni šinī valstī neatkarīgi no finansiālajām grūtībām. Zatlers norādīja, ka Latvija ne brīdi nav apšaubījusi savu kā NATO dalībvalsts iesaisti Afganistānas miera uzturēšanās operācijā.

Sarunas gaitā ģenerālsekretārs dalījās savos iespaidos par piecām iepriekšējām vizītēm Latvijā un īpaši atcerējās iespēju apmeklēt Cēsis, kā arī uzsvēra, ka NATO samits Rīgā paliks alianses vēsturē kā viens no vēsturiskajiem notikumiem. Valsts prezidents uzaicināja Shēferu apmeklēt Latviju arī pēc NATO ģenerālsekretāra pilnvaru beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!