Ceturtdien svinīgajā sēdē uzrunājot jaunizveidoto Ministru kabinetu, Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsvēra, ka Latvijas sabiedrība no valdības gaida skaidru rīcības plānu, portālu "Delfi" informēja prezidenta Preses dienestā.

imageFoto galerija

"Šis nav politisko ambīciju un kaprīžu laiks, šis ir rīcības laiks. Latvijai nav laika veidot vienu valdību pēc otras," teica Zatlers.

"No jums negaida solījumus, kā tas ir parasti, Ministru kabinetam uzsākot darbu jaunā sastāvā. Šodien no jums gaida rīcību. Ātru, konsekventu un gudru rīcību. Jums nebūs 100 saudzēšanas dienu. Jūsu darbu sāka vērtēt jau pašā valdības veidošanās procesā," viņš piebilda.

Zatlers uzsvēra, ka cilvēku uzticību var saglabāt ar konkrētiem, sabiedrībai saprotamiem lēmumiem un rīcību, soli pa solim ejot valsts ekonomiskās situācijas stabilizācijas virzienā.

"Uz jums cer tie, kuri palikuši bez darba. Tie, kuru uzņēmumi ir uz bankrota robežas. Tie, kuri nespēj atmaksāt kredītus. Uz jums skatās arī tie, kas ne tik asi izjūt ekonomikas atdzišanas sekas," norādīja prezidents.

Pēc Zatlera vārdiem, jaunās valdības priekšā ir ļoti sarežģīts un smags darbs, kas ietver:

ekonomikas stabilizēšanu, valsts pamatfunkciju nodrošināšanu, vienlaikus efektivizējot  valsts pārvaldi, kā arī sociālās drošības garantēšanu.

"Ekonomikas lejupslīde šodien ir kā nobrauciens ar nezināmām virāžām. Pozitīvi ir tas, ka pēdējā laikā ļoti aktivizējušies sociālie partneri - uzņēmēji un sabiedriskās organizācijas, kas izstrādā savus priekšlikumus un savu redzējumu," teica prezidents. Viņš aicināja ministrus ieklausīties un sadarboties ar saviem partneriem.

Runājot par valsts pārvaldes reformu, Zatlers uzsvēra, ka ir nepieciešams domāt par nākotnes attīstību, un pauda pārliecību, ka jaunā valdība "būs tālredzīga un spēs sabalansēt īstermiņa uzdevumus ar ilgtermiņa stratēģiju, uzmanības lokā paturot valsts pamatfunkcijas un  pienākumus".

Viņš piebilda, ka tieši tagad ir laiks sakārtot valsts pārvaldi - veidot to kompaktu, efektīvu, viegli pārredzamu un augsti kvalificētu. Ir laiks izsvērt, kuras funkcijas dublējas un kuras funkcijas var deleģēt privātajam sektoram.

Prezidents savā uzrunā arī norādīja, ka grūtajos laikos Latvijai joprojām jābūt aktīvai ārpolitikā, nav jāaizmirst par Latvijas pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā un kolektīvās drošības sistēmā NATO alianses ietvaros.

Tomēr, pēc Zatlera vārdiem, tikpat nozīmīga ir iekšējā drošība un tiesiskuma nodrošinājums.

Viņš arī atgādināja, ka ekonomiskā krīze jau šodien ir padziļinājusi vairāku sociālo grupu neaizsargātību. Zatlers pastāstīja, ka Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu veidot sociālās aizsardzības programmu. Tā paredz bezdarbniekus nodarbināt sabiedriskajos darbos un radīt subsidētas darba vietas, veidot sociālos uzņēmumus.

Zatlers pauda gandarījumu par ceturtdienas balsojumu Saeimā.

"No tā, cik droša un pārliecināta jutīsies sabiedrība jūsu valdības laikā, cik lielā mērā sabiedrība uzticēsies jums, kā novērtēs jūsu darbu, ir atkarīgs, cik ātri Latvija spēs pārvarēt šodienas ekonomiskās lejupslīdes izraisītos izaicinājumus," viņš teica runas noslēgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!