Foto: LETA

Sestdien Zatlera reformu partijas (ZRP) kopsapulcē Rīgas Kongresu namā partijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers slavēja savas partijas deleģētos piecus ministrus, kurus nosauca par labākajiem valda Dombrovska (V) valdībā.

Kā ZRP nozīmīgākos veikumus Zatlers minēja arī likuma par sākumdeklarāciju ieviešanu un atklāta balsojuma ieviešanu par vairākām valsts augstākajām amatpersonām. Vienlaikus Zatlers atzina, ka šo likumu pieņemšana, kā rāda aptaujas, nav vairojusi vēlētāju uzticību Saeimai. Tomēr līdz galam ar padarīto Zatlers nav apmierināts, jo, tāpat kā pirms "Rīkojuma Nr.2" izsludināšanas pagājuša gada maijā, viņš atkal apgalvoja, ka Saeimai kaunu dara pagājušās ceturtdienas balsojumus.

Ar šo balsojumu Saeima noraidīja sagatavotos Satversmes grozījumus, kas paredzēja, ka atklāti tiek balsots arī par valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešiem. Saeima noraidīja arī grozījumus, kas paredzēja piekrišanu Saeimas deputātu administratīvai sodīšanai un kratīšanas veikšanai bez parlamenta piekrišanas.

Zatlers atzina arī vairākas kļūdas ZRP darbībā. pie neveiksmēm viņš pieskaitīja sešu deputātu jeb tā dēvētās Olšteina grupas atšķelšanos vēl pirms 11.Saeimas sanākšanas. Pēc Zatlera teiktā, iemesls tam bija neprasme vienam ar otru sarunāties, kaitējušas arī atsevišķu partijas biedru ambīcijas.

Tomēr pēc "olšteiniešu" aiziešanas ZRP kļuvusi daudz saliedētāka un tās biedri ieklausās cits citā.

Zatlers apgalvoja, ka "Olšteina sešinieks" turpina realizēt ZRP programmu un neviens tās balsojums Saeimā nav pretrunā ar ZRP programmu.

Runājot par ZRP reitinga dramatisko samazināšanos no 20,8% 11.Saeimas vēlēšanu dienā līdz 3,6% šā gada martā, Zatlers atzina, ka 11.Saeimas vēlēšanu dienā vēlētāji par ZRP kandidātiem balsoja arī protestējot pret līdzšinējo Saeimas un valdības politiku, kā arī cerot uz apsolītajām pārmaiņām. Tagad atkal gandrīz 25% aptaujās apgalvo, ka nezina, par ko balsot, jo solīto reformu rezultāti vēl nav redzami.

Par ZRP kļūdu, kas samazināja tās reitingu, Zatlers atzina arī mēģinājumus iesaistīt valdībā "Saskaņas centru" (SC). Pēc vēlētāju domām, tā bijusi politiski neloģiska rīcība, jo referendumā par valsts valodas statusu krievu valodai Latvijā SC parādījusi savu īsto seju, kuru ZRP līdz tam neesot redzējusi.

Zatlers vēlreiz apliecināja, ka ZRP galvenais mērķis bijis sagraut veco oligarhu sistēmu, kad parlamentā sēdēja Ainārs Šlesers un Andris Šķēle, bet Lembergs virināja valdības durvis," ar pirkstu norādot, ko darīt".

ZRP vadītājs uzsvēra, ka partija turpmāk stingrāk raudzīsies, lai visi partijas biedri maksātu biedra naudas, kas noteiktas no 1 līdz 5 latiem mēnesī.

Jau ziņots, ka šodien uz ZRP kopsapulci Rīgas Kongresu namā bija ieradies 471 biedrs, tas ir, par 69 biedriem mazāk, nekā nepieciešams kvorumam.

Kā kopsapulces dalībniekus informēja partijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers, nepietiekamā dalībnieku skaita dēļ kopsapulce nav tiesīga pieņemt grozījumus partijas statūtos, kas paredzēja mainīt partijas nosaukumu uz Reformu partiju, veidot domi no reģionu pārstāvjiem un "aizbēdzēja" Klāva Olšteina vietā ievēlēt vēl vienu valdes locekli, kā arī atsaukt no partijas Ētikas komisijas Reini Freimani.

Pēc Zatlera ierosinājuma darbs tika turpināts ZRP sapulcē, kura uzklausīja partija Ētikas un Revīzijas komisiju ziņojumus.

Zatlers paziņoja, ka tuvāko nedēļu laikā tiks sasaukta ZRP pārstāvju sanāksme, kas būs tiesīga lemt par partijas statūtu un nosaukuma maiņu, kā arī amatpersonu vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!