Foto: DELFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers joprojām izvairās skaidri atbildēt, vai plāno dibināt jaunu partiju, taču atzīst, ka pieprasījums pēc jauna politiskā spēka pieaug, bet oligarhu ietekme politikā šobrīd ir daudz skaidrāka un acīmredzamāka nekā pirms četriem gadiem. Tā svētdien intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" atzina Zatlers.

Prezidents noliedza, ka iepriekš nekad nebūtu runājis par naudas ietekmi Latvijas politikā, stāstot, ka arī iepriekš vērsa uzmanību uz "valsts nozagšanu", nodeva otrreizējai caurlūkošanai Saeimā vairākus likumprojektus, kas, iespējams, bija kāda interesēs.

Taču, viņaprāt, situācija šobrīd ir skaidrāka un acīmredzamāka nekā pirms četriem gadiem, kad viņš stājās amatā. Tagad pēc klasiskām pazīmēm – mediju, naudas un politiskās varas koncentrēšanas vienās rokās – situācija ir daudz skaidrāka, sacīja prezidents.

Viņš arī atzina, ka ar katru gadu prezidenta amatā ieguva vairāk informācijas par to, kas notiek valstī, kas ļāva viņam izdarīt secinājumus un rosināt Saeimas atlaišanu. "Esmu precīzs cilvēks, nekādas birkas nekarinu cilvēkiem klāt," sacīja Zatlers, skaidrojot, ka runā tikai tad, kad ir pietiekami daudz informācijas.

Viņš klāstīja, ka pašlaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšanā figurē ārzonas firmas, kur patiesā labuma guvējs ir "kāds no Saeimas deputātiem". "Acis un ausis man bijušas vaļā, bet ir tāds brīdis, kad informācijai ir tāda kā kritiska masa" un jārīkojas, un šāds brīdis pienācis, skaidroja prezidents.

Viņš norādīja, ka atšķirībā no iepriekšējās situācijas, tagad "nekas netiek slēpts un pat ir ironizēts, ka es esmu tik bagāts" un "mums daudz tādi cilvēki, kas tā runā".

Savukārt no skaidras atbildes par partijas veidošanu viņš izvairījās, solot par to runāt pēc prezidentūras beigām, 8.jūlijā. Taču viņš norādīja, ka partijas veidošana nav pašmērķis, tomēr atzina – jauna partija var parādīties, ja pēc tās ir sabiedrības pieprasījums. Un šāds pieprasījums, pēc Zatlera domām, pieaug.

Viņš arī atzina, ka savākt partijas dibināšanai nepieciešamos 200 cilvēkus nav "neiespējamā misija". Taču viņš neatklāja, vai ar vairākiem sabiedrībā pazīstamajiem cilvēkiem būtu runājis par partijas dibināšanas plāniem. Viņš skaidroja, ka, piemēram, ar bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti un bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu runāja par tiesiskumu valstī, jo Zatleram bija svarīgs viņu viedoklis.

Savukārt, komentējot izskanējušo informāciju, ka Valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai viņš nekonkrētā sarunā lūdzis "seju un vārdu", Zatlers vien norādīja: "Tā ir viņas interpretācija".

Prezidents arī solīja pēc pilnvaru termiņa beigām būt politiski aktīvs, jo šobrīd cilvēki noticēja, ka valstī iespējamas pozitīvas pārmaiņas un "sajūta ir kā Atmodas laikā".

Jau ziņots, ka Zatlers trešdien savos apartamentos Rīgas pilī neoficiāli ticies ar diviem bijušajiem augsta ranga tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem – Maizīti un Guļānu. Neviens pilnībā nenoliedz, ka bijušas šādas tikšanās, tomēr to iemeslus un pārrunāto neatklāj. Savukārt pirmdien viņš tikās ar Sudrabu.

Zatleram no Rīgas pils atslēgām būs jāšķiras 7.jūlijā, jo Saeimas vairākums, balsojot par jauno prezidentu, atbalstīja piecu "zaļo zemnieku" deputātu izvirzīto frakcijas biedru eksbanķieri Andri Bērziņu. Pēc Saeimas balsojuma medijos un politiskajā vidē parādījušās dažādas spekulācijas par Zatlera tālākajiem karjeras plāniem. Viņš pats atzinies, ka nebūs "malā stāvētājs", taču skaidri savus plānus nav atklājis. Apvienība "Vienotība" pagaidām ir vienīgais politiskais spēks, kas aicināja Zatleru stāties savās rindās. Zalters solīja līdz Jāņiem rūpīgi izvērtēs "Vienotības" piedāvājumu un arī tiksies ar šīs apvienības vadību.

Pēc Zatlera ierosinājuma 23.jūlijā gaidāms referendums par Saeimas atlaišanu, un pēc tā iznākumā rudenī iespējams notiks ārkārtas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!