Foto: LETA
Eksprezidnets Valdis Zatlers, kurš 28.maijā ar rīkojumu Nr.2 rosināja Saeimas atlaišanu, sestdien referendumā nobalsoja par parlamenta atlaišanu un aicināja visus vēlētājus šajā dienā izpildīt savu pienākumu, kā arī izmantot iespēju parādīt, ka "tauta ir Saeimas darbadevējs".

Zatlers pēc nobalsošanas žurnālistiem norādīja, ka sauklis "tauta ir deputātu darbadevējs" parasti tiek izmantots vien formāli, bet šī ir pirmā reize, kad darbadevējs var dod vērtējumu savam darbiniekam.

Zatlers norādīja, ka, viņaprāt, lielākais ieguvums no šī referenduma būs tas, ka ikviens pilsonis varēs sajust – viņam pieder vara šajā valstī un viņš iegūs pašapziņu, ka viņš ir lēmējs.

Eksprezidents arī uzsvēra, ka šis referendums ir precedents, lai Saeima saprastu, ka politiskā atbildība pastāv visu laiku, nevis reizi četros gados pirms vēlēšanām.

Zatlers arī atgādināja, ka iemeslus Saeimas atlaišanai viņš jau izklāstījis savā 28.maija runā. Bet tagad ir iespēja parādīt, ka politiskā atbildība atšķīrās no tiesiskās atbildības, un ar to rezultātus iespējams panākt ātrāk. Eksprezidents neslēpa, ka viņš nobalsoja par Saeimas atlaišanu, jo "pats biju šī process ierosinātājs un esmu konsekvents".

Zatlers arī noraidīja jebkādus pārmetumus, ka šis referendums būtu priekšvēlēšanu kampaņa par nodokļu maksātāju naudu. Viņš pauda, ka šī neesot kampaņa, bet gan iespēja pilsoņiem parādīt savu gribu.

Zatlers bija ieradies nobalsot Rīgā, Natālijas Draudziņas ģimnāzijā kopā ar kundzi, viņi atnāca kājām, tāpēc nedaudz aizkavējās un neieradās pulksten 11, kā bija izziņojis iepriekš.


Jau vēstīts, ka sestdien notiek tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu, kuras laikā vēlētāji kādā no 1028 vēlēšanu iecirkņiem varēs atbildēt uz jautājumu "Vai Jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?"

Referendumu 30.maijā izsludināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), pamatojoties uz iepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija rīkojumu Nr.2 "Par Saeimas atlaišanas ierosināšanu".

maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš.

Savukārt eksprezidents, lai gan apvienība "Vienotība" publiski aicināja Zatleru pievienoties un iespējamās ārkārtas vēlēšanās kandidēt tās sarakstā, jūlija sākumā pēc prezidentūras termiņa beigām paziņoja, ka dibinās Zatlera Reformu partiju. Partijas dibināšanas kongress paredzēts Saeimas atlaišanas referenduma sestdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!