Foto: Saeimas administrācija
Šogad Valsts prezidents Valdis Zatlers Saeimā sešas reizes izmantojis veto tiesības un iesniedzis vienu likumdošanas iniciatīvu - par svētku dienas 4.maijā nosaukumu, informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Prezidents sešas reizes izmantojis veto tiesības jeb nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai sešus likumus - par pieciem likumiem vairāk nekā 2009.gadā. Otrreizējai caurlūkošanai tika nodoti grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", Maksātnespējas likums, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, grozījumi ostu likumā un Imigrācijas likumā, kā arī grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Arī 2009.gadā parlaments no prezidenta saņēma vienu likumdošanas iniciatīvu.

Vienlaikus šogad ir sāktas arī vairāku likumdošanas iniciatīvu iestrādes, tostarp pie iespējamiem grozījumiem Satversmē saistībā ar prezidenta pilnvaru paplašināšanu un varas līdzsvara pilnveidošanu Latvijā. Konstitucionālo tiesību komisija vērtē ne vien Latvijas Satversmi, bet arī citu Eiropas parlamentāro valstu konstitūcijas.

Patlaban vēl eksperti strādā pie šī jautājuma, lai gan Zatlers bija uzdevis komisijai darbu pabeigt līdz gada beigām.

Papildus tam Zatlers 17.novembrī izdevis ārlietu ministra līdzparakstītu rīkojumu par darba grupas izveidi, lai izstrādātu valsts protokola tiesisko regulējumu un pilnveidotu normatīvos aktus šajā jautājumā. Darba grupai līdz 2011.gada 1.martam ir uzdots izstrādāt normatīvo aktu projektus, kas nosaka valsts protokola kārtību.

"Vērtējot Valsts prezidenta darbību likumdošanas jomā divu gadu laikā, jāsecina, ka 2009.gadā notika intensīvāks darbs ar likumdošanas iniciatīvām, bet 2010.gadā - ar likumu caurlūkošanu. Šī proporcija lielā mērā ir atkarīga no likumdošanas procesa aktualitātēm un iekšpolitiskajām norisēm kopumā," norādīja Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!