Valsts prezidents Valdis Zatlers turpina kritizēt veselības ministra Ivara Eglīša (TP) piedāvātos risinājumus tā dēvēto ārstiem doto pateicību jautājuma risināšanā.
Jau ziņots, ka veselības ministrs uzdevis savas ministrijas valsts sekretāram tuvāko divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju iekļaut Administratīvo pārkāpumu kodeksā normu, kas liegtu pacientiem dot ārstiem tā dēvētās pateicības, kā arī ārstiem tādas pieņemt. Tagad ekspertiem būs jāizvērtē, vai šādas normas ieviešana ir iespējama.

Zatlers šorīt intervijā Latvijas Radio pauda uzskatu: ja ar likumu tiks liegta iespēja pacientiem dot pateicības ārstiem un viņiem tās pieņemt, tā būs cīņa ar sekām, nevis cēloņiem, cilvēki sāks baidīties, visas puses - ārsti un pacienti - noslēgsies, un "cilvēkiem paliks rūgtumiņš sirdī".

"Sākt ar represijām nav nekāda māksla," kritizēja Zatlers.

Valsts prezidents uzskata, ka veselības ministram nav izpratnes par motivāciju un situācijām, kurās pateicības tiek dotas. Viņaprāt, paziņojumi par administratīviem sodiem ārstiem un pacientiem par pateicību došanu "atsvieda mūs četrus, piecus un vairāk gadus atpakaļ."

Pēc Zatlera domām, pateicību jautājuma risināšanā vislielākajai iniciatīvai ir jānāk no ārstiem, kā arī sabiedrībai jābūt gatavai brīvprātīgi par to runāt.

LETA jau ziņoja, ka grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā bija viens no īstermiņa risinājumiem, ko speciāli izveidotā Veselības ministrijas darba grupa ārstu pateicību izskaušanai bija ieteikusi savā gala ziņojumā.

Kā viens no galvenajiem ilgtermiņa darba grupas secinājumiem un ierosinājumiem bija pakāpeniski celt ārstu algas, jo pašlaik nozarē neesot konkurences.

Kā vēl viens piedāvātais īstermiņa ierosinājums bija uzskaitīt pateicības un maksāt par tām nodokļus. Veselības ministrs gan noraidīja šādu situācijas risinājumu, norādot, ka tas varētu kropļot tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!