Foto: F64
Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers, kurš koalīcijas sarunu veidošanas laikā aktīvi iestājās par apvienības "Saskaņas centrs" (SC) iekļaušanu valdībā, norāda, ka SC līderis Nils Ušakovs rīkojies pretēji tam, kā iepriekš izteicies koalīcijas veidošanas sarunu laikā, parakstoties par atbalstu Satversmes grozījumiem par divvalodību Latvijā.

Patlaban ikviens Latvijas pilsonis var iet parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu, lai atzītu krievu valodu par valsts valodu. Ušakovs otrdien paziņoja, ka arī parakstījies par minēto iniciatīvu, lai arī oficiāli SC norobežojas no parakstu vākšanas.

"Visās sarunās pēc vēlēšanām par valdības veidošanu "Saskaņas centrs" un Nils Ušakovs personīgi nepārprotami iestājās par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, tāpēc aicinu Ušakova kungu konsekventi sekot savai nostājai šajā jautājumā," Zatlera viedokli pavēstīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Viņa norādīja, ka ZRP stingri iestājas par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un aicinājums grozīt valsts valodas konstitucionālo statusu nav atbalstāms.

Vienlaikus ZRP iestājas par cieņas pilnu attieksmi pret SC un tā vēlētājiem, kā arī, veidojot koalīciju, uzskatīja, ka SC jādod iespēja pierādīt sevi valdībā. Diemžēl šajā koalīcijā no ZRP neatkarīgu iemeslu dēļ tas nebija iespējams, sacīja Holma.

Jau vēstīts, ka Rīgas mērs un SC līderis Nils Ušakovs paziņojis, ka ir piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību Latvijā. Ušakovs to pamatoja ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Satversmes grozījumu ierosinātāji ir biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Centrālās vēlēšanu komisijas īstenotā parakstu vākšana ilgs visu novembri. Ja par Satversmes grozījumiem parakstīsies vismaz 154 379 pilsoņi, tie nonāks Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!