Foto: DELFI
Cilvēki dibina viendzimuma partnerības, un valstij šiem cilvēkiem būtu jāpalīdz, taču, par veidu kā to darīt, jādiskutē gan ekspertiem, gan sabiedrībai, trešdien žurnālistiem atzina Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Prezidents gan atzina, ka viņam nav zināms par konkrētu reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas šobrīd būtu apspriešanā Saeimā, taču viņš norādīja, ka par normatīvo regulējumu būtu jādiskutē. "Ja dzīvē ir tāda realitāte un mēs visi to redzam, mēs neavarē aizvērt uz to acis – mums ir jārēķinās ar šo realitāti, un valstij jādomā, kā tā var palīdzēt šiem cilvēkiem, nevis vienkārši jāizliekas, ka viņu nav," sacīja prezidents.

Viņš gan norādīja, ka tas, kas ir laulība, ir fiksēts Satversmē – tā ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Jau ziņots, ka biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, sākusi sarunas ar politiskajām partijām par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu, kas ļautu homoseksuāliem pāriem justies sociāli aizsargātiem. Šī iniciatīva jau izpelnījusies biedrības "No pride" protestu.

Sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem iecerēts pabeigt vasarā. Apvienība ir izstrādājusi partnerattiecību reģistrēšanas likumprojektu un izmaiņas arī vairākos citos likumos, kurus tas skar. Tajā nav paredzēta bērnu adoptēšana.

"Mozaīka" skaidro, ka seksuālās minoritātes Latvijā nerunā par iespējamo viendzimumu laulību, jo Satversme konkrēti nosaka, ka tā ir savienība starp vīrieti un sievieti, un piedāvātajā Partnerattiecību likumprojektā netiek runāts par bērniem un adopciju – tas attiecas uz mantiskiem jautājumiem.

Savukārt "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas deputāts, partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers iebilda pret šādu likumprojektu. Viņš uzskata, ka tas esot tikai pirmais solis tam, lai vēlāk viendzimuma partneri varētu panākt arī bērnu adopciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!