Foto: LETA
Seksuālo minoritāšu biedrības "Mozaīka" iesniegtie likumprojekti ir slēpts mēģinājums apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un vājināt laulības institūtu, tāpēc Valsts prezidentam un prezidenta amata kandidātam Valdim Zatleram tie nav pieņemami, un viņš arī uzskata, ka viendzimuma partnerattiecības nav saistāmas ar laulību, informē prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Pēc iepazīšanās ar "Mozaīkas" priekšlikumiem 24 likumprojektiem Valsts prezidents norādījis, ka "tie faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā mūsu valsts pamatlikums". "To var raksturot kā slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu. Tāpēc man tas nav pieņemami un tādā formā es to nevaru atbalstīt," uzsver prezidents.

Valsts prezidents uzsver, ka viendzimuma partnerattiecības nav saistāmas ar laulības institūtu. Neviens starptautisks cilvēktiesību akts neparedz valsts pienākumu legalizēt viendzimuma laulības. Satversmē ir stingri nostiprināta laulības definīcija: valsts aizsargā un atbalsta laulību savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Zatlers arī norāda, ka ģimene ir viena no svarīgākajām vērtībām un tās stiprināšana ir būtisks nācijas attīstības priekšnosacījums.

Viņš arī uzskata, ka šie likumprojekti ir diskriminējoši pret heteroseksuāliem pāriem, jo neparedz iespēju reģistrēt partnerattiecības starp abu dzimumu personām, kas dzīvo kopīgās, ilgstošās un pastāvīgās attiecībās. "Lai gan zināms, ka problēmas mantiskajās attiecībās un mantojuma tiesībās vai, piemēram, iespējās iegūt informāciju par sava partnera veselības stāvokli ārstniecības iestādē ir arī heteroseksuāliem pāriem, kas dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās jeb tā saucamajā civillaulībā," norāda Zatlers.

Prezidents atzšits, ka Latvijā ar likumu netiek regulēta faktiskā kopdzīve nedz abu dzimumu, nedz viena dzimuma pāriem un uzsver, ka būtu jārisina ilgstošu un noturīgu partnerattiecību regulējums, paredzot partneru mantiskās attiecības, mantošanas tiesības un citas tiesības.

Viņš uzskata, ka par viendzimuma partnerattiecībām ir jābūt argumentētai un uz savstarpējas cieņas balstītai diskusijai sabiedrībā, izvairoties no neiecietības un ievērojot gan indivīda tiesības, gan arī sabiedrības tradīcijas un vērtības.

Jau ziņots, ka iepriekš prezidents Zatlers atzina, ka viņam nav zināms par konkrētu reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas šobrīd būtu apspriešanā Saeimā, taču viņš norādīja, ka par normatīvo regulējumu būtu jādiskutē. "Ja dzīvē ir tāda realitāte un mēs visi to redzam, mēs nevaram aizvērt uz to acis – mums ir jārēķinās ar šo realitāti, un valstij jādomā, kā tā var palīdzēt šiem cilvēkiem, nevis vienkārši jāizliekas, ka viņu nav," sacīja prezidents. Viņš gan norādīja, ka tas, kas ir laulība, ir fiksēts Satversmē – tā ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Šie prezidenta izteikumi bija par iemeslu šaubām apvienībā "Par labu Latviju", kas iepriekš pauda stingru atbalstu Zatlera pārvēlēšanai uz otro termiņu. Viens no apvienības līderiem Ainārs Šlesers atzina, ka gadījumā, ja Zatlers izšķirsies atbalstīt viendzimuma laulības, Šlesers aicinās PLL frakciju mainīt viedokli un prezidenta vēlēšanās balsot pret Zatleru. Tomēr ceturtdienas rītā PLL pieteica Zatleru kā savu kandidātu prezidenta vēlēšanām.

Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, sākusi sarunas ar politiskajām partijām par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu, kas ļautu homoseksuāliem pāriem justies sociāli aizsargātiem. Šī iniciatīva jau izpelnījusies biedrības "No pride" protestu.

Sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem iecerēts pabeigt vasarā. Apvienība ir izstrādājusi partnerattiecību reģistrēšanas likumprojektu un izmaiņas arī vairākos citos likumos, kurus tas skar. Tajā nav paredzēta bērnu adoptēšana.

"Mozaīka" skaidro, ka seksuālās minoritātes Latvijā nerunā par iespējamo viendzimumu laulību, jo Satversme konkrēti nosaka, ka tā ir savienība starp vīrieti un sievieti, un piedāvātajā Partnerattiecību likumprojektā netiek runāts par bērniem un adopciju – tas attiecas uz mantiskiem jautājumiem.

Savukārt "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas deputāts, partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers iebilda pret šādu likumprojektu. Viņš uzskata, ka tas esot tikai pirmais solis tam, lai vēlāk viendzimuma partneri varētu panākt arī bērnu adopciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!