Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmdien uzrunā ANO ģenerālsekretāra rīkotajā pasaules valstu līderu sanāksmē, kas veltīta klimata pārmaiņām, norādīja, ka "pašlaik pasaule var atļauties finansēt klimata izmaiņu seku novēršanu – šodien tas veidos tikai 1% no pasaules iekšējā kopprodukta, bet vilcināšanās tikai sadārdzinās neizbēgamo, turklāt vairākkārtīgi," informēja prezidenta preses dienestā.
"Mums jānosaka siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas ierobežojumi arī pēc Kioto protokola līguma darbības beigām - 2012. g. Tas būtu nopietns signāls gan valdībām, gan uzņēmējiem, lai tie sāktu ieguldīt resursus zema satura oglekļa tehnoloģiju izstrādē un citos siltumnīcas efekta mazināšanas pasākumos," uzrunā sacīja prezidents.

"Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju samazināšanai nav jābremzē ekonomiskā attīstība, bet gan tā jāveicina. Mazināšanas pasākumu finansējumam ir jāpalīdz atdalīt ekonomisko attīstību no siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm. Nākotnē augsta ogļskābās gāzes koncentrācija nebūs samērojama ar konkurētspējīgu ekonomiku," pauda Zatlers. "Latvijā šobrīd tiek veidots klimata izmaņu finansiālais instruments, kurš kalpos kā "Zaļo investīciju" shēma, kas administrēs ienākumus no starptautiskās emisijas kvotu tirdzniecības. Tās mērķis ir radīt pievilcīgu vidi tādām investīcijām, kuras veicina atjaunojamās enerģijas izmantošanu, energoefektivitāti un ieguldījumus zema oglekļa satura tehnoloģiju attīstībā," sacīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!