Foto: LETA
Sestdien nodibinātās Zatlera reformu partijas (ZRP) biedru mērķis ir ne tikai izveidot politisko spēku un uzvarēt ārkārtas vēlēšanās rudenī, bet arī trijos gados reformēt valsti un panākt tādas organizācijas izveidošanos, lai varētu uzvarēt arī nākamajās kārtējās Saeimas vēlēšanās.

To, sestdien noslēdzot partijas dibināšanas sapulci, sacīja eksprezidents Valdis Zatlers.

Viņš pateicās visiem ZRP biedriem, kas desmit stundu garumā piedalījās dibināšanas sapulcē par to, ka viņi bija pacietīgi un demokrātiski. Zatlers vairākkārt uzsvēra, ka "šis ir tikai sākums", jo jāturpina darbs pie organizācijas izveidošanas, kas spētu uzvarēt ārkārtas vēlēšanās, "kuras septembrī būs".

Bijušais prezidents arī uzsvēra, ka nepieciešami cilvēki ap partijas valdi – kodols, un jau svētdien jāsāk veidot partijas reģionālās organizācijas. Tāpat jaunveidotās partijas līderis aicināja sapulcē esošos jauniešus sākt darbu pie jaunatnes organizācijas izveides.

"Mēs centīsimies izvairīties no tiem, kas neatbalsta mūsu programmu, bet cenšas izaicināt mūs no iekšienes," sacīja eksprezidents.

Viņš arī paziņoja, ka jau nākamajā nedēļā katru dienu apmeklēs kādu Latvijas reģionu, jo, lai gan internets esot laba lieta, nepieciešamas arī tikšanās ar cilvēkiem klātienē.

Zatlers pauda gandarījumu par augsto cilvēku aktivitāti refrendumā par Saeimas atlaišanu, kā arī pauda pārliecību, ka balsotāju vairākums būs izteicis neuzticību tagadējam parlamentam.

Jau ziņots, ka "Sapņu fabrikā" sestdien Rīgā sapulces dalībnieki nobalsoja par ZRP nodibināšanu un par jaunā politiskā spēka vadītāju ievēlēja pašu eksprezidentu. Tāpat partija ar nelieliem sarežģījumiem ievēlēja 10 valdes locekļus. Dibināšanas kopsapulcē notariāli bija reģistrējušies 293 potenciālie partijas dibinātāji.

Jaunās partijas kodolā darbojas vairākas bijušās Valsts prezidenta kancelejas darbinieces - bijusī eksprezidenta Valda Zatlera preses sekretāres vietniece Holma, prezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa-Egner, likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule, sabiedrisko projektu vadības padomniece Kristīna Pelša un stratēģiskās plānošanas un analīzes padomniece Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Pēc dažām nedēļām, 13.augustā, iecerēta liela partijas kopsapulce, kurā varētu piedalīties ap 1200 cilvēku.

Zatlers pēc nepārvēlēšanas amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju.

Zatlers nepieņēma piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, ZZS un nu jau likvidētās Tautas partijas.

Savukārt "Vienotības" pārstāvji iepriekš nosauca Zatlera ideju par kļūdu, jo "nopietnu sociāli ekonomisko mērķu īstenošanai ir nepieciešama politisko spēku konsolidēšana, nevis vēl vienas sīkpartijas dibināšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!