Foto: LETA

Tatjana Ždanoka, kas bija viena no "novērotājiem" 16.martā Krimā notikušajā referendumā par pievienošanos Krievijai, prasīšot šī brauciena izdevumus apmaksāt Eiropas Parlamentam, viņa sacīja TV3 raidījumam "Nekā personīga".

"Mums Eiropas Parlamentā esot izdalīta naudiņa uz gadiņu braucieniem pēc ielūgumiem. Tā kā es pati nopirku visas biļetes, viesnīcu apmaksāju, ceru, ka man Eiropas Parlaments to apmaksās," viņa skaidro.

Jautāta par to, vai piekrīt tam, ka ir Krievijas ietekmes aģente Latvijā, viņa raidījumam norāda: "Es jau rakstīju vienreiz, ka, ja uzskatītu to, ka es cīnos par labām attiecībām ar Krieviju, Latvijas – Krievijas labām attiecībām, Eiropas Savienības [attiecībām] kopumā ar Krieviju, tad var mani nosaukt par aģentu. Bet tādu ir ļoti daudz cilvēku."

Drošības iestādes uzskata, ka par starptautiskajiem novērotājiem Krimā Krievija bija izraudzījusies savus uzticamākos ietekmes aģentus Eiropā, kuriem vajadzīga palīdzība, lai iekļūtu nākamajā Eiropas Parlamenta sasaukumā. Ždanoka Krievijas medijiem sniedza vienu interviju pēc otras, atkārtojot, ka Krimā ir noticis demokrātisks un likumīgs referendums, norāda "Nekā personīga".

"Delfi" jau vēstīja, ka Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā uzsver, ka Ždanoka nav tikusi pilnvarota pārstāvēt Latviju vai Eiropas Savienību (ES), tādējādi nav uzskatāma par oficiālu Latvijas vai ES pārstāvi. Tāpat no Ždanokas pārstāvētās Eiropas Parlamenta Zaļo/EBA grupas vadības izskanējis ierosinājums izslēgt viņu no šīs politikās apvienības.

"Nekā personīga" norāda, ka Ždanoka ir ķērusies pie krievu nacionālisma un nu jau ar Krievijas mediju palīdzību Latvijas balsstiesīgajiem parāda, cik ļoti atbalsta Krimas okupāciju un Padomju savienības atjaunošanu.

2.martā viņa piedalījusies arī Krievijas komunistiski nacionālistiskās kustības "Laika būtība" kongresā. Organizācija dibināta pirms trim gadiem. Ilgu laiku tā bijusi neliela draugu kopa, par kuru plašākai sabiedrībai nebija zināms. Pirms trim nedēļām tā sarīkoja kongresu Krievijas vidienē. Sanākušie biedri bija saģērbušies sarkanās jakās un krekliņos ar Padomju savienības teritorijas kontūrām, kurā iekļautas arī Baltijas valstis.

Kustības līderis Sergejs Kurjagins uzskata, ka ir īstais brīdis, lai Krievijas diženums pārsviestos uz visu postpadomju telpu. Viņš uzskata, ka Krievijai jānostājas pret ASV un Krievijas pienākums ir dot militāru pretsparu nacistiskā NATO noziedzīgajiem nodomiem Ukrainā un Baltijas valstīs.

Krievijas TV kanāli arī plašu uzmanību pievērsa goda vieses Tatjanas Ždanokas stāstam par cīņu ar nacistiem Eiropā. Ždanoka vēstījusi, kā ar fotoizstādi par 16.martu rietumu sabiedrībai pierādījusi, ka Baltijas valstīs valda fašisms, kas visiem iespējamajiem līdzekļiem jāapkaro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!