Foto: LETA

Uz Briselē rīkoto tikšanos ar 2.maija Odesas slaktiņa aculieciniekiem bija ieradušies Ukrainas vēstniecības un EP deputātu ielūgti protestētāji, šādu pieņēmumu atklāja pasākuma organizatore Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka.

Viņa atzina, ka trešdien EP rīkoto tikšanos apmeklējuši vairāki protestētāji, kuri centušies to izjaukt. "Es mēģināju noskaidrot viņu vārdus. Sākotnēji viņi man atbildēja, ka uz EP viņus ielūgusi Ukrainas vēstniecība," skaidroja deputāte, piebilstot, ka protestētājiem bijuši EP deputātu ielūgumi.

"Viņi gan nevarēja nosaukt konkrētus deputātus, kuri izsnieguši ielūgumus, taču norādīja uz kādu deputāta palīgu, kurš bija aizklājis savu piespraudi, uz kuras norādīts vārds. Viņš bija kāda EP deputāta palīgs," uzskata Ždanoka, piebilstot, ka atspoguļot pasākumu bija ieradušies vairāki mediji no Ukrainas, viens no tiem esot bijis Ukrainas televīzijas kanāls "INTER".

"Tas bija mēģinājums izjaukt jau iepriekš plānotu un pieteiktu pasākumu," skaidroja Ždanoka, neslēpjot gandarījumu, ka centieni nav vainagojušies ar panākumiem.

"Vēl pirms pasākuma sākuma klātesošajiem lūdzu, lai neizdara priekšlaicīgus secinājumus. Lai viņi uzklausa tos cilvēkus, kuri bija Odesā notikušā aculiecinieki," sacīja Ždanoka, norādot, ka viena no runātājām bija kāda māte, kura Odesas slaktiņa laikā zaudējusi savu 27 gadus veco dēlu.

Savukārt EP deputāts Artis Pabriks sacīja, ka Ždanokas organizētais pasākums izgāzies, jo uz to bija ieradušies vairāki Ukrainas atbalstītāji. Viņš pats pasākumu neesot apmeklējis, taču to apliecinājuši viņa kolēģi.

Kā norādīts Ždanokas organizētās tikšanās ielūgumā, kas izsūtīts EP politiskajām grupām un deputātu asistentiem, pasākumā uzstājās Odesas Universitātes profesore Oļena Radzikovska, antinacistu aktīvists Oļegs Muzika, žurnālists Aleksandrs Todorovs, Krievu valodas asociācijas pārstāve Hanna Glazova, kā arī asociācijas "Ukrainas mātes" prezidente Gaļina Zaparožceva.

Jau ziņots, ka Ukrainas mediji norādījuši, ka Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētāja Tatjana Ždanoka EP turpina Ukrainu nomelnojošas aktivitātes.

Beļģijas ukraiņu kopiena paudusi sašutumu par Ždanokas aktivitātēm Briselē, nomelnojot Ukrainu.

Arī Latvijas Ukraiņu kongress aicinājis aizliegt Ždanokas politiskās organizācijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS, bijušā PCTVL) darbību Latvijā, norādot, ka viņas darbības vērstas pret Latvijas neatkarību un teritoriālo integritāti.

Nekārtības 2.maijā Odesā sākās, kad ar nūjām un šaujamieročiem bruņoti cilvēki uzbruka Ukrainas vienotības atbalstītāju mītiņam. Sadursmēs ar prokrieviskajiem ekstrēmistiem iesaistījās arī ukraiņu futbola fani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!