Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka uzaicinājusi Latvijas "melnajā sarakstā" iekļauto prokremlisko Krievijas pseidovēsturnieku, fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktoru Aleksandru Djukovu uz Briseli.

Ždanoka skaidroja, ka Djukovu nākamo pirmdien uz Briseli ielūgusi, lai "viņš prezentētu savu grāmatu par cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā".

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) padomniece Daiga Holma nekomentēja, vai Ždanokas uzaicinājums varētu būt tulkojams kā negoda paušana pret Latviju un vēršanās pret mūsu valsts lēmumiem. Jau ziņots, ka Djukovu par Latvijai nevēlamu personu 2012.gadā pasludināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Rinkēvičs toreiz Djukovu iekļāva to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā ir aizliegta. Tāpat Holma nekomentēja, vai Djukovam ieceļošana ir liegta Beļģijā.

Jau ziņots, ka augusta vidū Djukovs gatavojās ierasties Viļņā, kur tika prezentēta viņa grāmata "Holokausta priekšvakarā" - tendenciozs "dokumentu krājums" par 1940. un 1941.gadu Lietuvā, bet Viļņas Starptautiskajā lidostā viņu aizturēja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) darbinieki un nākamajā dienā nosūtīja atpakaļ uz Maskavu. Grāmata Viļņā tika prezentēta bez paša autora līdzdalības.

Augusta nogalē Djukovs vērsās tiesā, lūdzot anulēt Lietuvas robežsargu lēmumu un svītrot attiecīgu ierakstu Iekšlietu ministrijas reģistrā. Kā norādīja prasītājs, lidostā viņam paskaidrots, ka viņš iekļauts tādu personu sarakstā, kuras apdraud vienas vai vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu drošību un sabiedrisko kārtību. Vēsturniekam arī aizliegts iebraukt visās Šengenas zonas valstīs. Pats Djukovs uzskata, ka tādējādi pārkāpta viņa apziņas brīvība.

Viļņas apgabala administratīvā tiesa prasību noraidījusi kā nepamatotu, atzīstot, ka VSAT Viļņas nodaļas darbinieki lēmumu neļaut Djukovam ierasties Lietuvā pieņēmuši saskaņā ar tiesību aktu prasībām un noteiktajām procedūrām, balstoties uz VSAT informācijas sistēmas datiem, kas liecina, ka viņš ar maijā pieņemtu Lietuvas Migrācijas dienesta lēmumu iekļauts Lietuvai nevēlamu personu sarakstā.

Savukārt kopš 2012.gada marta Djukovs pasludināts par Latvijai nevēlamu personu. Savulaik pēc režisora Edvīna Šnores dokumentālās filmas "Padomju stāsts" noskatīšanās viņš paziņoja, ka vēlas "nogalināt filmas režisoru un aizdedzināt Latvijas vēstniecību", kā arī piedalījās un runāja pasākumā pie Latvijas vēstniecības Maskavā, kurā tika dedzināta un pakārta lelle, paziņojot, ka tas ir minētās filmas režisors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!