Foto: Publicitātes attēli

Valsts nekustamie īpašumi publiskā izsolē tirgo kādreizējās Ērgļu arodvidusskolas būves un zemi, kas pieder Finanšu ministrijai, liecina Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu vietnes informācija. Madonas novads dalību izsolei nav pieteicis, noskaidroja portāls "Delfi".

Izsolē var iegādāties vienu daļu no pamestā Ērgļu arodvidusskolas kompleksa. Tās ir trīs ēkas, kas atrodas Oškalna ielā 10, Ērgļos – skola, dienesta viesnīca un noliktava, kā arī zeme 1,5 hektāru apjomā. Pārējās būves, proti, skolas darbnīcas, garāžas un noliktavas, un zemi 5,7 hektāru platībā, VNĪ iecerējis tirgot atsevišķā izsolē.

Ēku un zemes sākumcena izsolē ir 30 000 eiro, bet izsoles solis - 500 eiro. Kā noskaidroja "Delfi", kādreizējās skolas ēku cena noteikta, balstoties uz VNĪ pasūtīto SIA "Vindeks" 2021. gada decembrī veikto īpašuma vērtējumu.

VNĪ portālam "Delfi" raksta: "Vērtējumā norādīts, ka skolas ēka Oškalna ielā 10 ir daļēji apmierinošā tehniskā stāvoklī. Tai ir nepieciešami ievērojami ieguldījumi remontdarbu veikšanai, kā arī pieprasījums pēc šādiem īpašumiem pašlaik ir ierobežots."

Atšķirīgi novērtēts uzņēmējdarbībai un ražošanai izmantojamo ēku komplekss - darbnīcas, garāža un noliktavas - un zemes, kas atrodas Oškalna iela 14. Tās SIA "Vindeks" novērtējis kā daļēji apmierinošā stāvoklī. Tām ir skaidrs un perspektīvs pielietojums, kas paceļ īpašuma tirgus vērtību. Sākumcena noteikta uz pusi augstāka nekā skolas ēkai, un tā ir 60 000 eiro.

Pieteikties skolas ēku Oškalna ielā 10 iegādei ikviens interesents varēja līdz 21. februārim, iemaksājot nodrošinājuma maksu 3 000 eiro. Izsoles solis ir 500 eiro. VNĪ pašlaik neatklāj pretendentu skaitu.

"Abi īpašumi tiek virzīti atklātā e-izsolē, kurai varēja pieteikties jebkurš interesents: e-izsoles garantē procesa caurspīdīgumu un ir labākais veids, kā noskaidrot reālo darījuma cenu. Izsole arī parādīs tirgus pieprasījumu šāda veida objektiem – ja būs tirgus pieprasījums, izsoles gaitā tā pārdošanas cena no sākotnēji noteiktās – 30 tūkstoši eiro, palielināsies," pauž VNĪ.

Ziņa par skolas pārdošanu raisījusi rezonansi sociālajos tīklos. Lietotāji pauž neizpratni, kāpēc par pusotru miljonu renovētās ēkas tiek pārdotas tik lēti.

Arī Madonas novada Ērgļu apvienības pārvaldē portālam "Delfi" apstiprina - jā, vietējie iedzīvotāji ir neizpratnē, kādēļ ēkas pārdod tik lēti un kāpēc pašvaldība skolu jau sen nav pārņēmusi.

"Kā iedzīvotāji jūtas? Kā jau par jebkurām citām degradētām ēkām. Par tādām, kurās kaut kas varētu notikt, tomēr nenotiek," portālam "Delfi" sacīja Ērgļu apvienības pārvaldes vadītāja Elita Ūdre, piebilstot, ka šai jautājumi Ērgļi nav ne lēmēji, ne pircēji. "Domu, protams, mums ir bijis daudz un dažādas. Mums nav tādu milzīgu uzņēmēju, kas šīs ēkas varētu aizpildīt."

Līdzīgu viedokli pauž arī Madonas novada pašvaldībā. Tur portālam "Delfi" saka, ka novads nekad nav apsvēris domu pirkt Ērgļu profesionālās vidusskolas ēkas. Pašvaldībā apspriests scenārijs par visu bijušās skolas teritorijas pārņemšanu no ministrijas, tomēr oficiāla saziņa par šo jautājumu institūciju starpā nekad nav notikusi.

"Mēs vērtējām ēkas kopā ar darbnīcām. Nevis kā pirkšanu, bet kā industriālās zonas pārņemšanu. Šobrīd ir sagatavota izsole, varbūt uzņēmējs nāks iekšā pats ar savām investīcijām, un varbūt pašvaldībai nav jājaucas privātā uzņēmējdarbībā," "Delfi" atbildēja domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Šķēls. Pašvaldības pārstāvis arī akcentēja, ka vietvarai ir ierobežoti finanšu līdzekļi. Šobrīd pašvaldība jau īstenojot vairākus industriālos projektus, par kuru veiksmīgi noslēgšanu ir atbildīga.

Vaicāts, vai domes ieskatā VNĪ noteiktā skolas ēku sākumcena 30 000 eiro ir atbilstoša, Šķēls norāda, ka ir "grūti spriest", tomēr, viņaprāt, cena varējusi būt augstāka. Apsekojot Ērgļu arodskolas teritoriju, Madonas novada deputāti zemi un ēkas novērtējuši kā kopumā apmierinošas. Ļoti labā stāvoklī ir atjaunotās ēkas, savukārt pārējās celtnes - vidi degradējošas.

"Pašvaldības pašmērķis nav pārņemt visus tukšos īpašumus, tos atsavināt un izveidot tajos pansionātus tikai tāpēc, ka tās stāv tukšas. Šobrīd nav skaidras vīzijas," rezumēja pašvaldības pārstāvis.

Ērgļu arodvidusskola rekonstrukciju piedzīvoja laikposmā no 2010. līdz 2012. gadam. Ar Latvijas valsts budžeta programmas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansējumu pusotra miljona eiro apmērā (1 051 876.93 lati) tika atjaunotas dienesta viesnīca un mācību darbnīcas. Pēc remonta, 2013. gadā, Ērgļu arodvidusskola uzvarēja konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2013".

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegto informāciju, Ērgļu arodvidusskola, samazinoties skolēnu skaitam, tika likvidēta 2015. gadā, kad tā tika pievienota ar Priekuļu tehnikumu un turpināja uzņemt un skolot audzēkņus vēl trīs gadus – līdz 2018. gada 1. septembrim. Šajā datumā skolas durvis tika slēgtas pavisam.

IZM skaidro, ka skola beidza pastāvēt, jo audzēkņu skaits bijis minimāls – 56, kā arī nav pieticis finansējuma un ēku tehniskais stāvoklis novērtēts kā slikts. Skolas ēkas un zeme Finanšu ministrijai ar mērķi tās pārdot nodotas 2020. gada vasarā, lai atbrīvotu IZM un tai padotās iestādes no tādu valsts īpašumu pārvaldīšanas, kas nav vajadzīgas izglītības funkciju nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!