Foto: F64
Zema enerģijas patēriņa ēku būves projektiem būs pieejami gandrīz 7,3 miljoni latu no Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, otrdien nolēma valdība, atbalstot atklāta konkursa "Zema enerģijas patēriņa ēkas" nolikumu.

Kopējais konkursa ietvaros pieejamais finansējums būs 7 261 722 latu. Konkursa mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisiju, būvējot zema enerģijas patēriņa ēkas, kā arī rekonstruējot vai vienkāršoti renovējot jau esošas ēkas.

Konkursa nolikums paredz, ka projektu ietvaros komersantiem neatbalstīs publicitātes pasākumus, bet energoauditi, tehniskās izpētes slēdzienu, būvprojektu un tehniskās dokumentācijas sagatavošana un saskaņošana, kā arī zvērināta revidenta pakalpojumi un izmaksu aprēķina veikšana, īstenojot siltumapgādes maiņu no fosilajiem uz atjaunojamiem energoresursiem, tiks klasificēti kā konsultāciju izmaksas.

Pārējiem projekta iesniedzējiem Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta ietvaros atbalstīs energoauditus un tehniskās izpētes slēdzienu sagatavošanu, būvprojekta un tehniskās dokumentācijas sagatavošanu un saskaņošanu, ēku būvniecību, energoefektivitāti paaugstinošus rekonstrukcijas darbus, siltumapgādes sistēmas maiņu no fosilajiem energoresursiem uz atjaunojamiem. Tāpat projektu ietvaros atbalstīs būvuzraudzību un autoruzraudzību, projekta publicitātes pasākumus, gaiscaurlaidības testus un termofotografēšanu.

Konkursā noteikts ierobežots projekta iesniedzēju loks un ēku klasifikācija, jo projekta konkursa mērķis nav nosiltināt iespējami lielu skaitu ēku, bet gan atbalstīt paraugprojektus pēc iespējas dažādākām ēku klasēm, norādīts valdībā iesniegtajos dokumentos.

Tāpēc konkursā varēs piedalīties tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestādes, pašvaldību domes, mikrouzņēmumi, mazie un vidējie komersanti, kā arī fiziskas personas, kas neveic saimniecisko darbību.

Konkursā varēs pieteikt jaunbūvējamas vienģimenes dzīvojamās ēkas un dvīņu vai rindu dzīvojamās ēkas, jaunbūvējamas vai atjaunojamas biroju ēkas, bērnudārzus, muzejus, daudzdzīvokļu sociālās mājas, sporta ēkas, kā arī sakaru ēkas, stacijas, terminālus un ar tiem saistītās ēkas. Tāpat par klimata pārmaņu finanšu instrumenta līdzekļiem varēs rekonstruēt mazumtirdzniecības, ražošanas un skolas, kā arī viesnīcas.

Vienam projektam maksimāli pieļaujamais finanšu instrumenta finansējums būs 750 000 latu. Mikrouzņēmumiem un maziem komersantiem un fiziskām personām finansēs 65% no projekta izdevumiem, vidējiem komersantiem – 55%, bet valsts iestādēm un pašvaldībām - 80%.

Konkursā pieteiktie projekti būs jāpabeidz līdz 2012.gada 1.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!