Foto: DELFI

Zemais ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils palu laikā var radīt ledus iešanas problēmas un veicināt sastrēgumu veidošanos, uzskata Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Patlaban ūdens līmenis upē ir 120 centimetri un turpina kristies. Situāciju sarežģī arī tas apstāklis, ka no meteoroloģijas dienesta joprojām nav saņemta laika prognoze palu laikam.

Līdz 20.martam pilsētas teritorijā plānots apsekot palu apdraudētās teritorijas un brīdināt iedzīvotājus, paskaidroja Ruskuls.

Šodien Daugavpils pilsētas pašvaldības telpās notikušajā Daugavpils pilsētas domes, Daugavpils novada domes un Ilūkstes novada domes apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēdē Ruskuls iepazīstināja klātesošos ar Daugavpils pilsētā izstrādāto pasākumu plānu plūdu gadījumam. Viņš atzina, ka ir sarūpēts viss nepieciešamais materiāli tehniskais nodrošinājums un noteiktas iedzīvotāju izmitināšanas vietas plūdu gadījumam.

Pēdējos gados palu laikā cilvēkus Daugavpilī nav nācies evakuēt. Savukārt gadījumos, kad apdraudētajiem iedzīvotājiem operatīvo dienestu darbinieki izteikuši piedāvājumus evakuēties, parasti saņemti atteikumi. Līdz ar to patlaban šādiem gadījumiem ir izstrādāta speciāla atteikuma lapa, ko iedzīvotājiem būs jāparaksta gadījumos, kad viņi atteiksies no evakuācijas.

Par gatavību palu laikam sanāksmē atskaitījās arī Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts un Ilūkstes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Maigurs Krievāns. Abi ziņotāji pauda pārliecību, ka visi atbildīgie dienesti ir pienācīgi sagatavojušies palu laikam, kā arī atzīmēja, ka starp dienestiem un pašvaldībām ir izveidojusies ilgstoša un veiksmīga sadarbība.

Savu gatavību palu laikam pašvaldībām apliecināja arī pieaicināto atbildīgo dienestu pārstāvji.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova (RP) no savas puses uzsvēra nepieciešamību pasākumu plānā ledus iešanas un palu laikam akcentēt uzmanību iedzīvotāju informēšanas pasākumiem. Viņa arī norādīja, ka pasākumu plānā būtu norādāmi arī kontakttālruņi, pa kuriem iedzīvotāji var zvanīt problēmu vai jautājumu gadījumā.

Ar nosacījumu, ka tas tiks pilnveidots, sanāksmes gaitā tika apstiprināts arī pasākumu plāns ledus iešanas un palu laikā.

Sanāksmes gaitā tika veiktas arī izmaiņas komisijas sastāvā. Tajā tika iekļauts Valsts policijas pārstāvis Jānis Anspoks, kā arī Ilūkstes novada Dvietes un Pilskalnes pagastu pārvalžu vadītājas Iveta Plone un Ludmila Riekstiņa.

Pēdējos gados situācija Daugavā pie Daugavpils nav bijusi pārāk draudīga - lielākais ūdens līmenis bijis nedaudz pāri septiņiem metriem. Savukārt pagājušā gadsimta 50.gados ūdens līmenis upē pilsētas robežās ir bijis pat pāri deviņiem metriem.

Kritiskais ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils ir septiņi metri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!