Kaut arī aktīvā zemeņu sezona Latvijā vēl nav sākusies, šogad neraksturīgi citiem gadiem ogas tirgos jau maija beigās bija iespējams nopirkt pat par latu kilogramā, ko speciālisti skaidro ar zemeņu ievešanu no Polijas, Ungārijas un Spānijas.
Kā aģentūrai LETA sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe, lētās zemenes tirgos tiek pārdotas ar norādi, ka tās ir Lietuvā audzētas, kaut gan patiesībā tās varētu būt ievestas no Spānijas, kur zemeņu ražas sezona rit pilnā sparā, vai Polijas.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvis Jānis Zilvers aģentūrai LETA zināja teikt, ka "kautrīgākie" ogu pārdevēji no Polijas un Ungārijas ievestās lētās zemenes tirgo ar norādi, ka tās ir Lietuvā audzētas. Ir arī tādi, kas apgalvo, ka tās ir vietējās.

Zilvers norādīja, ka Lietuvā pirmā zemeņu raža ienāk piecas līdz septiņas dienas ātrāk nekā Latvijā, līdz ar to tās Latvijas tirgū nevar pārdot ievērojami agrāk pirms Latvijas zemeņu ražas. Domājams, ka zemenes, kas maija beigās tirgotas ar norādi, ka tās audzētas Lietuvā, bija Ungārijā un Polijā audzētās, teica augļkopis.

Lielākoties tirgotāji, kas pārdod ogas ar norādi, ka tās audzētas Lietuvā vai Latvijā, bet patiesībā ievestas no Polijas vai Ungārijas, ir zemnieku saimniecības, līdz ar to ir sarežģīti pierādīt, ka tās nav paša tirgotāja audzētas zemenes.

Augļkopis skaidroja, ka vietējās zemenes ir daudz smaržīgākas un izskatās svaigākas, jo nav pārāk ilgi uzglabātas un pārvadātas. Patlaban visdrošāk Latvijā audzētās zemenes ir iegādāties veikalos, jo ir maza iespējamība, ka tur varētu tirgot ārvalstīs audzētas zemenes ar norādi, ka tās ir Latvijas izcelsmes.

Savukārt tirgos drošāk ogas būtu iegādāties pēc Jāņiem, kad Latvijā rit intensīvā zemeņu ražas sezona un piedāvājuma klāstā ir vairāk Latvijā audzētu ogu.

Pēc Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā aģentūrai LETA sniegtās informācijas, AS "Rīgas Centrāltirgus" maija beigās zemākā zemeņu cena bija robežās no Ls 1,20 līdz Ls 1,50 par kilogramu ogu, augstākā - Ls 3,80, bet biežāk sastopamā - robežās no Ls 1,50 līdz Ls 1,70. Ogu pārdevēju skaits tirgū maija beigās bija no 33 līdz 61.

Savukārt jūnija pirmajās dienās ogu zemākā cena tirgū bija robežās no Ls 0,85 līdz Ls 1,10 par kilogramu, augstākā - no Ls 2,80 līdz Ls 3,50, bet biežāk sastopamā - no Ls 1,10 līdz Ls 1,40. Ogu pārdevēju skaits tirgū šīs nedēļas pēdējā darba dienā sasniedza 124.

Gulbe norādīja, ka augstākā zemeņu cena ir Latvijā audzētajām ogām, savukārt zemākā - importētajām. Tirgū jau pārdod atklātajās platībās audzētās zemenes, līdz ar to drīzumā vietējo zemeņu cena tirgū varētu kristies. Tās vietējās zemenes, kuras maija beigās varēja iegādāties veikalos par Ls 3,50 kilogramā, bija segtajās platībās jeb siltumnīcās audzētas.

Zilvers prognozēja, ka arī Latvijā šogad nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ zemeņu raža varētu nebūt tāda kā iepriekšējos gadus, jo Kurzemes pusē maija beigās salnās apsala ļoti daudz ziedošu zemeņu. Patlaban zemenes nelabvēlīgi ietekmē sausie laika apstākļi, kas vieš pamatotas bažas, ka šogad varētu būt mazāka ogu raža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!