Ministru kabinets otrdien akceptēja grozījumus likumā Par tiesu varu, kuru mērķis ir noteikt darba apjomam un raksturam atbilstošus atalgojuma aprēķināšanas kritērijus zemesgrāmatu tiesnešiem. Tas ļaus palielināt Zemesgrāmatas tiesnešu algas, lai gan premjers aicinājis valsts iestādes taupīt un pat pieļāva iespēju iesaldēt algas valsts sektorā.
Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatalgu aprēķina Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajai valstī strādājošo vidējai mēneša bruto darba samaksai, kas noapaļota latos, piemērojot koeficientu. 2006.gadā valstī strādājošo vidējā mēneša bruto darba samaksa ir 302 lati un tā tiek piemērota amatalgas noteikšanai 2008. gadam, informēja Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem amatalgu aprēķināšanas koeficients būs "3,5", nevis "2,5", kā tas bija līdz šim. Amatalga, piemērojot koeficientu "2,5", tiesnesim ir 755 lati un priekšniekam 868 lati, savukārt pēc grozījumu stāšanās spēkā amatalga tiesnesim būs 1057 lati un priekšniekam 1215 lati.

Zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu statuss ir pielīdzināms rajona (pilsētas) tiesnešu statusam. Lai gan zemesgrāmatu nodaļas tiesneša funkcijas atšķiras no rajona (pilsētas) tiesas tiesneša funkcijām, nav pamata uzskatīt, ka zemesgrāmatu nodaļas tiesneša pienākumi ir mazāk nozīmīgi, norāda TM. Zemesgrāmatu nodaļas tiesneši realizē būtisku personas pamattiesību, proti – tiesību uz privātīpašumu, aizsardzību, un tiesneša kļūda ieinteresētajām personām var radīt ievērojamus zaudējumus.

Šobrīd zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu darba atalgojums ir nekonkurētspējīgs, tādēļ būtu jānosaka darba apjomam un raksturam atbilstoši atalgojuma aprēķināšanas kritēriji, kas nodrošinās vienlīdzības principa ievērošanu. Turklāt atalgojuma paaugstināšana nepieciešama, lai novērstu kvalificētu un pieredzējušu zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu pāriešanu uz rajona (pilsētas) tiesām, brīvajām juridiskajām profesijām vai darbu privātstruktūrās, kas ir labāk atalgots, uzskata ministrija.

Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša algas pieauguma īstenošanai nepieciešamie izdevumi budžeta deficītu neradīs, jo ir plānots zemesgrāmatu kancelejas nodevas pieaugums, kā arī pieaug ieņēmumi no valsts nodevas par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!