Ministru kabinets otrdien Zemessardzes komandiera amatā apstiprināja pašreizējo Aizsardzības ministrijas militāro pārstāvi NATO Juri Kiukucānu. Kiukucāns darbu jaunajā amatā sāks 21.augustā, bet līdz tam Zemessardzes komandiera pienākumus pildīs līdzšinējais komandieris Jānis Kononovs.
Kiukucāns īsi pēc apstiprināšanas intervijā Latvijas Neatkarīgajai Televīzijai atzina, ka viņa pirmais uzdevums būs iepazīšanās ar Zemessardzes darbu. Īpašu uzmanību viņš nolēmis pievērst ārrindas zemessargu darbībai.

Latvijā Kiukucāns no Briseles varētu atgriezties triju nedēļu laikā.

Kiukucāns Zemessardzē darbojies no 1992. līdz 1997.gadam, šajā laikā vadījis 54.bataljona 6.rotu, bijis šā paša bataljona priekšnieks, kā arī dienējis 5.Zemgales brigādē.

No 1994. līdz 1997.gadam Kiukucāns strādāja par Nacionālo bruņoto spēku štāba pārvaldes priekšnieku, bet no 1997.gada septembra - par Aizsardzības ministrijas militāro pārstāvi.

Komandiera amata kandidāts dzimis 1956.gada 6.novembrī Lietuvas pilsētā Kauņā. Ir precējies, ģimenē aug divi dēli.

Kiukucāns pabeidzis Rīgas elektromehānisko tehnikumu un Rīgas Politehniskā institūta militāro katedru. Izglītojies arī ASV Maršala centra Militāro zinātņu un aizsardzības ekonomikas koledžā.

No 1979. līdz 1992.gadam Kiukucāns strādāja par elektromontieri, bijis ražošanas iecirkņa priekšnieks.

Iepriekšējais komandieris Jānis Kononovs uzrakstīja atlūgumu, motivējot to ar vadības attieksmi pret virsnieku, vadības metodēm un gada laikā nenokārtoto viņa dienesta dzīvokļa jautājumu. Savukārt Kristovskis apgalvojis, ka Kononova aiziešanas iemesls ir viņa psiholoģiskās problēmas un nespēja izturēt amata uzliktos pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!