Foto: Saeimas administrācija

Dodot Valsts prezidenta zvērestu, Egils Levits apzinājies, ka ir pārņēmis stafeti no visiem priekšgājējiem šajā augstajā amatā, "kuri visi dažādākajos mūsu sarežģītās vēstures apstākļos ir būvējuši un veidojuši šī amata raksturu un nozīmi", savā uzrunā Saeimas ārkārtas sesijas sēdē pauda Levits.

Levits pirmdien Saeimā godināja Valsts prezidenta institūcijas izveidotāju – pirmo Valsts prezidentu Jāni Čaksti, "kurš vienmēr ir stiprinājis demokrātiskās vērtības". Tāpat viņš augsti novērtēja Gustavu Zemgalu, viņa pieticību un pazemību, kalpojot Latvijai augstākajos valsts amatos.

"Es atceros, ka Albertam Kviesim Valsts prezidenta amatā līdzi nāca viņa tiesneša darbā gūtā dzīves pieredze," turpināja Levits.

Savukārt "ticība Latvijas nākotnei, milzīgās darbaspējas un spēja aizraut citus darbam Latvijas labā – tas ir tas, ko varam mācīties no Latvijas pirmā un pēc tam vairākkārtējā Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa".

Tāpat Levits savā uzrunā vērsa izmanību, ka Valsts prezidenta izpildītāji Latvijas okupācijas apstākļos – Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš un priekšsēdētāja biedrs bīskaps Jāzeps Rancāns – līdz mūža galam palika uzticīgi Latvijai. "Viņi kopā ar diplomātisko dienestu, jo sevišķi tā vadītājiem – sūtni Kārli Zariņu, Alfrēdu Bīlmani, Arnoldu Spekki un Anatolu Dinbergu –, iemiesoja Latvijas valstiskuma nepārtrauktību un saglabāja Latvijas valsts rīcībspēju līdz neatkarības atjaunošanai," uzsvēra jaunais Valsts prezidents.

Tāpat Levits pauda pateicību Guntim Ulmanim par Valsts prezidenta institūcijas atjaunošanu Satversmes un Jāņa Čakstes tradīciju garā. Savukārt iedvesmo jauno augstāko amatpersonu tieši eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pārliecība un spēks valsts starptautiskajā reprezentēšanā un ārpolitikā.

Tāpat prezidents ciena Valda Zatlera "radošo aktīvismu, prasīgumu pret sevi un nemitīgo izaugsmi Valsts prezidenta amatā" un novērtē Andra Bērziņa atvērtību un regulāro dialogu ar Latvijas cilvēkiem. "Centienos apmeklēt Latvijas pilsētas un novadus raudzīšu sekot viņa piemēram," apņēmības pilns bija Levits.

Jaunais prezidents arī augstu novērtē Raimonda Vējoņa paveikto valsts iekšējās un ārējās drošības nostiprināšanā. "Valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumos viņš man vienmēr būs paraugs, kura aizsākto es mēģināšu turpināt," turpināja Levits.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 8. jūlijā, norisinās jaunievēlētā Valsts prezidenta Levita inaugurācijas pasākumi. Levits ir sestais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un desmitais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Viņa pirmās darba dienas gaitām portālā "Delfi" var sekot video un teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!