Foto: F64

“Būve bez subjekta” – tā Zemesgrāmatā ir ierakstīta Bērvircavas muižas kungu ēka, kas atrodas Jelgavas novada Sesavas pagastā. Ēkas izpēte liecina, ka muiža ir celta 1698. gadā un, iespējams, ir senākā šāda koka celtne Baltijā. Patlaban muižas ēka ir ļoti sliktā stāvoklī, un Jelgavas novada pašvaldība vēlas to nojaukt.

Bērvircavas muižas aizsākumi meklējami 15. gadsimtā, kad šī zeme nonāca fon Hovenu dzimtas īpašumā kā Vircavas muiža. Savukārt 19. gadsimtā Bērvircavas muižu iegādājās fon Bēru dzimta – baronese Agnese fon Bēra un barons Rihards fon Bērs. Šajā laikā Vircavas muiža ieguva Bērvircavas vārdu. Vēl 1900. gadā muiža piederēja Bēru dzimtai, bet 1912. gadā to nopirka Osvalds Tīlenbahs.

2002. gadā pašvaldība nevienam nepiederošo muižas ēku vēlējās nojaukt, bet, saprotot, ka celtne ir unikāla, tās izpēti veica SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” un celtniecības arheologs Juris Zviedrāns. “Kad toreiz uzzinājām, ka ēkā ir apgleznotas koka sijas, muižas kungu ēku neļāva nojaukt. Un tad mēs sākām ēkas izpēti. Būtībā tā ir guļbūve krusta pakšos. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!