Foto: Pixabay
Īstenojot projektu "Unikālu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas vērtību izmantošana zaļā izzinošā tūrisma attīstībā", Zemgalē un Lietuvā plānots izveidot tematisko ģeoloģisku un ģeomorfoloģisku dabas objektu tūrisma maršrutu, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģionā (ZPR).

Projektu, kura saīsinātais nosaukums ir "GeoTour", ZPR īsteno kopā ar partneriem no Aizkraukles un Bauskas novada pašvaldības, Biržu un Žagares Reģionālā parka administrācijas Lietuvā. Projekts izstrādāts ar mērķi radīt ilgtspējīgu un izzinošu tūrisma piedāvājumu, palielinot apmeklētāju plūsmu un uzlabojot zināšanas un izpratni par unikālām dabas vērtībām kaimiņvalstu tuvējos reģionos.

Aizkrauklē, iepretī Sporta centram, jau sākta unikāla multifunkcionāla veloparka celtniecība. Veloparka konfigurācija un reljefs atspoguļos netālu esošās Daugavas ūdenskrātuves posmu vēl pirms Pļaviņu spēkstacijas izbūves ar upes seno gultni un krasta gleznainajām līnijām.

Savukārt izglītojošu informāciju par cilvēku ietekmētām pārmaiņām Daugavas ielejas ainavā un ekosistēmā varēs smelt no interaktīvā informācijas stenda, kura izveide arī jau sākusies.

Projekts pievērsies arī Skaistkalnes karsta kritenēm Bauskas novadā, kas ir viens no redzamākajiem tūristu magnētiem Latvijas-Lietuvas pierobežā. Karsta kritenes ir zemes virsējo slāņu piltuvveida iegruvumi, kas veidojas vietās, kur, pazemes ūdeņiem izskalojot iežus, rodas tukšumi. To izplatība turpinās arī kaimiņvalsts teritorijā, kur izveidots Biržu Reģionālais parks.

Lai vietējiem iedzīvotājiem un atbraucējiem sniegtu plašākas zināšanas par savdabīgajiem dabas objektiem, ar projekta atbalstu Skaistkalnes magazīnas klētī ierīkos apkures sistēmu un izveidos ekspozīciju. Nepieciešamie priekšdarbi jau sākušies, bet līdztekus tam pagastā Misas pamatskolas skolēniem bija noorganizēts tematisks izzinošs pārgājiens ar vairāku karsta kriteņu apmeklējumu, iežu paraugu apskati, dažādu teiku un nostāstu izklāstu. Ar projekta atbalstu izveidotas piecas puzles ar piecu dažādu karsta kriteņu atainojumu šķērsgriezumā, izgatavots saliekamais galds uzdevumu veikšanai dabā un viegli pamanāms apmetnis tūrisma gidam.

Virkne citu aktivitāšu īstenotas arī Biržos un Žagarē, bet ZPR, piedaloties Tūrisma informācijas centru un punktu darbiniekiem, attālināti aizsāka diskusiju par plānotā tematiskā tūrisma maršruta izveidi. Tajā paredzēts iekļaut visā reģionā redzamākos, tūristu ievērību raisošus, unikālus ģeoloģiskus un ģeomorfoloģiskus dabas objektus - māla, kūdras, ģipšakmens un kaļķakmens atradnes, dolomīta un smilšakmens iežu atsegumus upju krastos, avotus un sēravotus, kā arī citus interesantus objektus. Jauno maršrutu latviešu, lietuviešu un angļu valodā atspoguļos īpašā brošūrā un videofilmā.

Projekta ieviešana ilgs līdz 2022.gada beigām un tā kopējais finansējums ir 649 972 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 552 476 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!