Viens no pretendentiem uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu Tautas partijas deputātu kandidāts Mārtiņš Zemītis asi kritizē sabiedrības par atklātību "Delna" iepriekš paustos izteikumus par šī amata un partijas piederības ētisko nesavienojamību.
Zemīša atklātajā vēstulē pausts viedoklis, ka "["Delnas valdes priekšsēdētājas Ineses] Voikas kundzes izvirzītais ētiskas rīcības kritērijs, proti, nepiederība politiskai partijai, ir pretrunā ar demokrātiskas līdzdalības, izvēles un biedrošanās brīvībām".

Zemītis norāda, ka, "uzmanīgi izvērtējot iespējamā interešu konflikta praktisko, ētisko un juridisko aspektu, kā potenciālais KNAB vadītājs uzskatu, ka šādu nesagatavotu un publisku paziņojumu sniegšana diskreditē šo sabiedrisko organizāciju". "Ir pārsteidzīgi un diskriminējoši kādu stingru ētisku mērauklu piemērot tikai vienam pretendentam, ja arī citi pretendenti neatbilst šai pašai mērauklai," uzskata Zemītis.

Viņš arī norāda, ka Voikas paustais "viedais pareģojums, ka "Zemīša partijas piederība būs nepārvarams mīnuss sabiedrības acīs" jāvērtē kā nekorekts un tendenciozs". "Ja visiem KNAB priekšnieka amata pretendentiem Voikas kundze piemērotu vienu un to pašu "partejiskuma" kritēriju, tad viņai "Delnas" vārdā būtu bijis jāpauž, ka arī Sociāldemokrātiskās labklājības partijas biedra un deputāta kandidāta Armanda Stendzenieka, partijas "Latvijas Brīvībai" biedra Jura Timšāna, bijušā partijas "Saimnieks" biedra Ivara Redisona un, iespējams, vēl kāda pretendenta kandidēšana uz KNAB priekšnieka amatu ir nepieļaujama," norāda Zemītis.

"Vai tiešām Voika "Delnas" vārdā apgalvo, ka atklātība par viena kandidāta politisko piederību ir svarīgāka nekā vienāda juridiskā un ētiskā mēra piemērošana visiem? Kas gan noticis ar principu "viens likums, viena taisnība visiem"? Vai tāpat kā Voika domā arī pārējie sabiedriskās organizācijas "Delna" valdes locekļi un citas sabiedriskās organizācijas? Un vai pēc Voikas ētiskā mēra mērot neiznāk, ka ētiskā interešu konfliktā nonākusi arī KNAB konkursa komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Labucka, kura šobrīd pārstāv Latvijas Pirmo partiju un aktīvi darbojas politikā?" jautā Zemītis.

Viņš arī norāda, ka nevēloties "torpedēt" KNAB izveides gaitu, taču "Voikas kundzes demonstrētā vienpersoniskā uzmanība un absurdā, bet kategoriskā ētiskā prasība liek ar rezervētību izturēties pret šīs sabiedriskās organizācijas publiskajiem paziņojumiem KNAB priekšnieka pretendentu izvērtēšanas procesā". "Vairosim atklātību, bet tās vārdā neziedosim citas vērtības - vienlīdzību, atbildību un pilsoniskas līdzdalības iespēju! Rosināsim diskusijas par sabiedrisko un politisko ētiku, bet nenodarbosimies ar "personības iznīcināšanu"," aicina Zemītis.

Zemītis arī atgādina, ka KNAB likums neizvirza prasību pretendentiem uz KNAB priekšnieka amatu būt politiski neitrāliem, lai gan paredz, ka priekšnieka amatu nevar ieņemt ar politiskām partijām vai to apvienībām saistīti cilvēki, neizslēdzot, ka pirms apstiprināšanas amatā cilvēki var apturēt darbību partijā, līdzīgi kā to var un arī ir izdarījuši valsts prezidents, tiesneši vai prokurori. "Arī mūsu Satversmē nostiprināta starptautiskajās cilvēktiesībās plaši pazīstama norma, kas ļauj cilvēkiem biedroties, apvienojoties politiskās partijās un šādi sekmējot valsts sakārtošanu un attīstību," norāda KNAB šefa kandidāts.

Viņš arī atzīst, ka "ja šobrīd man jāizdara izvēle, par kuru no šīm uzticībām [KNAB vai Saeimas vēlēšanas] cīnīties, tad vienīgā iespējamā izvēle ir atteikšanās no pretendēšanas uz KNAB vadītāja amatu, jo likums diemžēl neparedz atteikšanās procedūru no līdzdalības kandidēšanā uz Saeimu". "Voikas kundzes prasība par izvēles izdarīšanu pašlaik īstenībā nozīmē izvēli starp "neko" un "neko", jo šobrīd vēl neesmu ne apstiprināts par KNAB vadītāju, ne saņēmis Saeimas deputāta mandātu. Apliecinu, ka esmu patiesi motivēts kandidēt uz KNAB priekšnieka amatu un tuvākajā laikā publiskošu savu KNAB darbības vīziju un koncepciju," teikts Zemīša vēstulē.

Jāatgādina, ka sabiedrība par atklātību "Delna" uzskata par ētiski nepieļaujamu situāciju, ka KNAB priekšnieka amatu ieņemtu politiskā partijā iesaistīts cilvēks. Organizācijas vadītāja Voika uzskata, ka KNAB likumā būtu jānosaka aizliegums biroja priekšnieka darbībai politikā, līdzīgi kā tas ir tiesnešiem un prokuroriem.

Komentējot Zemīša piedalīšanos konkursā, "Delnas" valdes priekšsēdētāja Voika iepriekš pauda viedokli, ka Zemīša partijas piederība "būs nopietns mīnuss, nepārvarams mīnuss sabiedrības acīs". Viņa arī uzskata, ka Zemītim būtu jāizvēlas vai nu partija, vai KNAB, jo "abas šīs lietas ir ētiski nesavienojamas". "Jautājums ir, vai viņš ir gatavs izvēlēties," teica "Delnas" vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!