Foto: LETA

Tiek domāts par ēkas Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6 pielāgošanu Zemkopības ministrijas (ZM) vajadzībām, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes loceklis Andris Vārna.

"Ja mēs runājam par konceptuālo plānu, pirmais solis būtu Elizabetes ielas 2 pielāgošana ZM vajadzībām, lai pārceltu ZM un, iespējams, vēl kādu resoru uz Elizabetes ielu 2 un Kronvalda bulvāri 6. Attiecīgi, tad ZM ēka varētu tikt konceptuāli pielāgota vairāku citu iestāžu vajadzībām," skaidroja Vārna.

VNĪ ieskatā, tādējādi varētu risināt daļu problēmu ar ministriju telpām.

Valsts kontroles (VK) pārstāvji sēdē atzīmēja, ka "liels pārsteigums bija dzirdēt par VNĪ sadarbību ar ZM", jo vēl pirms divām nedēļām ministrija par šo neesot minējusi. Taču VK šādu virzību uz labāku sadarbību starp resoriem uztver ar gandarījumu, saucot to par virzienu, "kas būtu sagaidāms".

Tāpat VK sēdē norādīja, ka šobrīd veic lietderības revīziju par valsts nekustamo īpašumu politiku un par to pārvaldīšanu. Revīziju plānots pabeigt šā gada rudenī.

Sēdē VNĪ iepazīstināja ar plašāku ieceri valsts iestāžu biroju optimizācijai, kas ļautu samazināt neizmantotās darba vietas līdz 40%. Tukšās darba vietas daļēji esot saistītas arī ar lielāku uzsvaru uz attālināto darbu.

Uzklausot VNĪ vīziju, komisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš (K) izcēla to, ka būtu nepieciešami kādi kopēji biroju standarti. Tāpat jautājums esot par to, kā panākt, ka valsts institūcijas uz savām biroja ēkām raugās efektīvāk.

"Mēs kā Publisko izdevumu komisija esam ieinteresēti, lai efektīvi tiek izmantoti publiskie nekustamie īpašumi. Ja mēs redzam daudzās valsts pārvaldes struktūras, ka tiek izmantota, piemēram, tikai puse infrastruktūras, kamēr pārējā stāv tukša un "ēd" nodokļu maksātāju naudu, tad tur vajadzētu kaut ko darīt," sacīja deputāts, piebilstot, ka konceptuāli atbalstoši vērtē VNĪ ieceri, taču ir jautājumi par tās realizāciju.

Komisijas vadītājs atzina, ka nesaredz kādu vienotu sistemātisku plānu vai stratēģiju valsts īpašumu efektīvas pārvaldes kontekstā.

"Man tiešām patīk tas koncepts, ko VNĪ prezentēja. Manuprāt, tas ir ļoti mūsdienīgu un uz attīstību vērsts, tomēr man ir zināmas bažas, jo es neredzu nekādu sistemātisku plānu no Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts kancelejas, kā tiek skatīti šie iestāžu nekustamie īpašumi, kā tie tiek monitorēti, cik lieli tie ir," sacīja Znotiņš.

Atbildot uz šo, Vārna sacīja, ka VNĪ un FM ir stratēģija, taču esot skaidrs, ka "Covid-19 situācija un pēkšņā telpu samazināšanu, un iestāžu izpratne, ka ir tajā virzienā jāvirzās, ir atnākusi šodien, un mums ir kaut kas jāpārskata". Tādējādi VNĪ valdes loceklis argumentēja, ka stratēģija ir, taču tā būtu jākoriģē.

Jau ziņots, ka pēdējo gadu laikā ēka Elizabetes ielā 2 presē parādījusies vairākkārt. Iepriekš izskanējis, ka tur varētu veidot Nacionālās koncertzāles projektu, taču vēlāk Rīgas Kongresu nams izvēlēta kā vieta šim projektam.

Elizabetes ielā 2 kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk – "Pasaules Tirdzniecības centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!