Zemnieki pašlaik kūtri piesakās platībmaksājumiem - līdz šim Lauku atbalsta dienestā (LAD) šiem maksājumiem ir pieteicies 9871 lauksaimnieks, informēja LAD Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Vineta Jansone.

LAD sistēmā 7.maijā bija reģistrēts 9621 pieteikums, bet vēl 250 pieteikumi saņemti elektroniski.

LAD direktora vietnieks Eiropas Savienības (ES) jautājumos Ģirts Krūmiņš sacīja, ka arī šogad pirmajās platībmaksājumu pieteikšanās nedēļās zemnieku aktivitāte ir neliela un pieredze rāda, ka divas trešdaļas no pieteikumiem tiks iesniegtas nākamnedēļ, kas ir pēdējā pieteikšanās nedēļa.

"Mūsu darbinieki nākamnedēļ strādās līdz pēdējam klientam, kas būs atnācis uz pārvaldi. Tāpat kā iepriekšējos gadus zemnieki pieteikumus var sūtīt arī pa pastu, kā arī aizpildīt pieteikuma dokumentus elektroniski, kas ir ātrāk un lētāk kā zemniekiem, tā arī LAD darbiniekiem," stāstīja Krūmiņš.

Pagājušajā gadā platībmaksājumiem pieteicās vairāk nekā 70 000 zemes lietotāju. Krūmiņš norādīja, ka zemnieki konsolidējas, tāpēc pieteikumu skaits samazinās, taču pieteiktās zemes platības saglabājas iepriekšējo gadu līmenī.

Lai arī LAD finansējums tāpat kā visām pārējām ZM padotības iestādēm šogad ir būtiski samazināts, LAD speciālisti kontrolēs vismaz 5% no pieteiktajām platībām, kā to paredz ES regula. "Pagājušajā gadā pārbaudēs visbiežāk tika konstatētas pārdeklarācijas, kad lauksaimnieki bija pieteikuši lielākas zemes platības, nekā viņi dabā apsaimniekoja," skaidroja Krūmiņš.

Atbalsta nosacījumos būtisku izmaiņu šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav. Lauksaimniekiem jāņem vērā, ka no šī gada stājas spēkā savstarpējās atbilstības prasību kopums, kas lauksaimniekiem jāievēro, lai varētu pretendēt uz tiešiem maksājumiem un Lauku attīstības programmas 2007.-2013.gadam pasākumu un apakšpasākumu atbalstu.

Šogad dienests nesūtīs vēstules par iesniegumu reģistrēšanu. Pēc vizuālās kontroles tiks sūtīts tikai paziņojums ar lūgumu precizēt informāciju, ja iesniegumā, tā pielikumos vai kartēs tiks konstatētas nepilnības, kā arī tad, ja LAD būs nepieciešama papildu informācija.

Lai saņemtu vienoto platību maksājumu, lauksaimniekiem ir jānodrošina, ka pastāvīgās pļavas un ganības, kā arī aramzemē sētie ilggadīgie zālāji ir noganīti un appļauti, turklāt zāle jānovāc noteiktos termiņos. Šie nosacījumi neattiecas uz tām platībām, kas pieteiktas atbalstam par enerģētiskajiem kultūraugiem.

Jaunas saistības apakšpasākumā "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība" vai "Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos" var uzņemties tikai tie pretendenti, kuriem ir beidzies saistību periods šajos apakšpasākumos 2004.-2008.gada plānošanas periodos. Jaunas saistības no šī gada nevar uzņemties apakšpasākumos "Integrētās dārzkopības ieviešana un veicināšana" un "Rugāju lauks ziemas periodā". Šogad pēdējo reizi tiks izmaksāti papildu valsts tiešie maksājumi par laukaugiem. Šogad pēdējo reizi ir iespējams pieteikties uz atbalstu par enerģētiskajiem kultūraugiem.

Jau ziņots, ka iesniegumus LAD reģionālās lauksaimniecības pārvaldes pieņem no 21.aprīļa līdz 15.maijam. Gadījumā, ja zemes apsaimniekotājs nepagūs pieteikumus iesniegt līdz 15.maijam, varēs to izdarīt vēl līdz 9.jūnijam. Taču tad par katru nokavēto darba dienu iesnieguma atbalsta apjoms tiks samazināts par 1%.

Iesniedzot platību maksājumu iesniegumu, LAD lūdz aktualizēt personīgā e-pasta adresi, kā arī tālruņa numuru, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties. LAD aicina izmantot elektroniskās pieteikšanās sistēmas priekšrocības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!