Zemnieku saeima (ZSA) aicina jaunās valdības veidotājus valdības deklarācijā iekļaut neatliekamo lauksaimniecības problēmu risināšanu.
Zemnieku saeima vērš uzmanību uz to, ka notiek platībmaksājumu sarukšana un piena lopkopībā zudīs atbalsts par piena kvotām. Tādēļ cietīs gan konkurētspējīgie zemnieki, gan īpaši saimniecības, kas nespēj izdzīvot bez papildus atbalsta. Ir jārada jauni veidi, kā kompensēt finansējuma sarukšanu. Bez tam lauksaimniekiem netiek pildīti solījumi par pakāpenisku atbalsta izlīdzināšanos ar vecās Eiropas valstīm un Latvijas zemnieki joprojām saņem gandrīz pašus mazākos atbalsta maksājumus visā savienībā. Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju tas nevairo, informē Zemnieku saeimas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Zuzāne.

"Aicinām drīzumā ieviest efektīvu lauksaimniecības risku apdrošināšanas sistēmu. Šobrīd vairumā gadījumu dabas postījumu radītos zaudējumus apdrošinātāji nav gatavi segt. Nav šaubu, ka kompensāciju izmaksa pēc zemnieku lūgumiem ļauj politiķiem gūt vēlētāju atbalstu, taču tas rada spiedienu uz budžetu," informē Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Valters Bruss.

Zemnieku saeima aicina pateikt, kas notiks ar saimniecībām, kuras nespēj konkurēt un pelnīt. Šiem zemniekiem jābūt skaidrām iespējām, kā tālāk virzīt savu dzīvi.

Laiks nodrošināt zemniekiem efektīvas konsultācijas un mācības, kas atbilst aktuālajām vajadzībām un ļauj pildīt ES prasības. Citādi zemniekiem nāksies nest atbildību par neizpildītām prasībām, uzskata Zemnieku Saeimas pārstāvji.

Jāievieš kārtība arī bioloģiskajā lauksaimniecībā, jo sektorā krietnu laiku ir lielas šaubas par daudzu bioloģisko saimniecību atbilstību vārda jēgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!