Foto: DELFI
Zemnieku saeimu nepatīkami pārsteigusi Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātu nevēlēšanās Medību likumu papildināt ar normām, kas lauksaimniekiem dotu lielākas iespējas cīnīties ar laukus postošajām mežacūkām.

Tādēļ zemnieki apsver domu vērsties pie Valsts prezidenta ar lūgumu neizsludināt Medību likuma grozījumus, par kuru pieņemšanu galīgajā lasījumā Saeima varētu lemt nākamnedēļ.

Zemnieku saeima uzskata, Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāti demonstrējuši vienaldzīgu attieksmi pret lauksaimniekiem, kuriem liegta iespēja medīt mežacūkas, aizsargājot savus īpašumus un sējumus, un atklāti lobē pilsētas mednieku un elitāro kolektīvu intereses.

Zemnieku interešu aizstāvji norāda, ka pilsētas medniekus nemaz neinteresē mežacūku izmedīšana, jo no 2011. - 2012. gada medību sezonā izsniegtajām licencēm 50 tūkstošu mežacūku izmedīšanai, izmantoti tikai aptuveni 20 tūkstoši licenču.

"Atsevišķos reģionos dzīvnieku sugas populācija pat piecas reizes pārsniedz pieļaujamo skaitu, kas rada lielus zaudējumus lauksaimniecības produkcijas ražotājiem un meža nozarei," argumentē Zemnieku saeima, kura savā paziņojumā uzsver, ka lielākajā daļā Eiropas valstu lauksaimniekiem ir atļauts medīt mežacūkas.

"Šobrīd veidojas absurda situācija, jo nāksies speciāli selekcionēt kviešu šķirnes, kuras mežacūkām negaršo. Atgādinām, ka vidēji mežacūkas vienu mēnesi izposta rapsi, divus mēnešus kviešus un divus mēnešus kukurūzu, kas rada lielus zaudējumus lauksaimniekiem, bet ne valsts kompensācijas, ne apdrošinātāji sējumus pret mežacūku bojājumiem nesedz, jo tas ir riskanti," sūrojas Zemnieku saeima.

Organizācija arī atgādina, ka savulaik mednieku organizāciju pārstāvji sarunās ar Zemkopības ministriju un lauksaimniekiem nav piekrituši ierosinājumam mežacūkas var noteikt par nelimitēti medījamiem dzīvniekiem. Tagad, iebilstot pret Medību likuma papildināšanu ar normu, kas noteiktu, ka mežacūkas var medīt no 1000 ha platības, neiedalot lauksaimniecībā izmantojamā zemē vai meža teritorijā, netiekot ievērota toreiz panāktā vienošanās, par kuru pērn tika parakstīts nodomu protokols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!