Foto: Shutterstock

Zirga gaļas uzdošana par liellopa gaļu, iespējams, nav vienīgā patērētāju maldināšana, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Kā piemērus pircēju iespējamā maldināšanā Lazdiņš minēja it kā Latvijas tomātu un gurķu tirgošanu visu cauru gadu, vai Latvijas banānus veikalu plauktos, sakot, ka šādi cilvēki tiek maldināti par produktu patieso izcelsmi. Lazdiņš retoriski jautāja - vai pārtikas uzraudzītāji nespēj vai negrib novērst šādas situācijas.

"Zemnieku saeimas" vadītājs bilda, ka patērētājiem ir jābūt iespējai izvēlēties, ko pirkt un ko nē, iegādāties zirga gaļu vai kādu citu. Lazdiņš atgādināja, ka zirga gaļa ir lētāka kā, piemēram, teļa gaļa, tāpēc no šādas maldināšanas cieš arī pircēja maciņš, jo viņš lēto zirga gaļu pērk kā dārgo liellopu. "Pārtikas uzņēmums, ievietojot ražošanas procesā zirga gaļu, kas  ir krietni lētāka, ir negodīgi konkurējis kopējā tirgū," sacīja Lazdiņš.

Lazdiņš kritizēja arī Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kurš zirga gaļas skandālam pieejot pārāk formāli. "PVD pārtikas pārstrādes uzņēmumos uzturas caurām dienām. Varbūt pēc burta viņi  arī savas funkcijas veica  (...), bet pēc būtības viņi zināja, ka pārstrādes uzņēmumā  iet iekšā zirga gaļa, bet ārā viņa nenāk," LNT sacīja Lazdiņš. Viņš jautāja, kāpēc PVD nav interesējies, kur šī gaļa paliek.

"Zemnieku saeimas" vadītājs PVD pārmeta darbošanos pēc burta.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA "Forevers" - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā "Aibi" tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam "Forevers" piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA "Viļumene", ZS "Kalnpierbes" un SIA "Musino" -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība. Aizdomas krīt arī uz gaļas pārstrādes uzņēmumu "Kuršu zeme" un "Rēzeknes gaļas kombinātu".

Eiropā zirga gaļas skandāls aizsākās Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!