Foto: LETA
Latvijas Zemnieku savienība (LZS) un tās Rīgas mēra kandidāts Armands Krauze būtu ieinteresēti galvaspilsētas pašvaldībā iesaistīties labējo partiju koalīcijā kopā ar Nacionālo apvienību un "Vienotību", tomēr neizslēdz arī sarunas ar citiem politiskajiem partneriem.

Viens no LZS līderiem Augusts Brigmanis portālam "Delfi" pastāstīja, ka Rīgā runa neesot par LZS iesaisti kādā kopīgā sarakstā ar citiem politiskajiem spējiem – partija startēs atsevišķi un atbilstoši pēdējiem reitingu datiem Rīgā varētu savākt aptuveni 6,5% balsu, tādējādi iekļūstot galvaspilsētas domē.

Jautāts par iespējamo sadarbību ar citiem politiskajiem spēkiem, Brigmanis norādīja, ka prioritāra ir ideja "apkopot latviskos politiskos spēkus ar līdzīgām programmām" un izveidot labējo partiju koalīciju, par ko jau notikušas sarunas ar Nacionālās apvienības Rīgas komandas līderi Baibu Broku.

LZS savas izredzes Rīgas domes vēlēšanās gan vērtē piesardzīgi.

"Jautājums, protams, ir par to, vai mēs pratīsim labi pozicionēt savu kandidātu un vai Krauze, būdams sabiedrībā samērā nepazīstams cilvēks, mācēs sevi parādīt. Taču skaidrs, ka kādreiz jaunajiem ir jānāk un jāsāk," teica Brigmanis.

Brigmanis uzsvēra, ka LZS "tikai tagad sāks attīstīt" savu stratēģiju startam Rīgas domes vēlēšanās, kad ir redzami citi kandidāti uz Rīgas mēra krēslu un viņu vājās vietas, uz ko varēs piedāvāt savus pretargumentus.

Krauzes uzdevums būšot izveidot LZS saraksta komandu uz Rīgas domes vēlēšanām, politiskais spēks likšot uzsvaru uz gados jauniem deputātu kandidātiem, taču paredzams, ka sarakstā varētu kandidēt arī "cilvēki ar pieredzi", piemēram, bijušie Saeimas deputāti - narkologs Jānis Strazdiņš un Māris Dzelzskalns.

Savukārt pats Krauze ir pieredzējis LZS biedrs, kurš startējis 10.Saeimas vēlēšanās un arī iekļuvis parlamentā. Viņš tolaik jau bija Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvis un ir ilggadējs Latvijas Biškopības biedrības vadītājs. Krauze arī var lepoties ar pieredzi Eiropas institūcijās – viņš ticis ievēlēts Eiropas Savienības Ekonomikas un sociālo lietu komitejā, tāpēc arī nolika deputāta mandātu.

Brigmanis arī klāstīja, ka Krauze jau salīdzinoši tuvā nākotnē varētu kļūt par vienu no LZS līderiem un ar laiku kļūt arī par ministru valdībā.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās LZS un Latvijas Zaļā partija nolēmušas Rīgas domes vēlēšanās startēt ar atsevišķiem sarakstiem. Zaļās partijas līderis Rīgā šajās vēlēšanās būs uzņēmējs Guntis Belēvičs. Viņš izteicies, ka "pašreizējā Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) "sociālā politika ir perfekta, bet ekonomiskā [politika] ir stulba" un ka ir nepieciešams sākt domāt, kā nopelnīt līdzekļus. Viņš domā saglabāt domes pašlaik īstenotās sociālās programmas, piemēram, iespēju senioriem bez maksas braukt sabiedriskajā transportā.

Partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, savukārt Nacionālās apvienības (NA) Rīgas mēra amata kandidāte būs Baiba Broka. Ēlerte uzsvērusi, ka pašlaik "kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību", bet "Vienotības" mērķis šajās vēlēšanās būs "atdot Rīgu Latvijai".

"Vienotība" aicinājusi Reformu partiju un Nacionālo apvienību noslēgt trīspusēju vienošanos par sadarbību Rīgas domes vēlēšanās, bet pagaidām šādas vienošanās nav.

Savukārt pašreizējās Rīgas domes koalīcijas partneri "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" startēs kopīgi un viņu Rīgas mēra amata kandidāts būs pašreizējais domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!