Foto: LETA
Četrus gadus vecais Andis Āboltiņš no Grobiņas pārsteidzis mediķus gan Latvijā, gan pasaulē, jo pēc mēbeļu šķīduma, kura sastāvā ir hroms un arsēns, iedzeršanas izdzīvojis, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Ārste Ieva Eglīte "Panorāmai" atzina, ka stāsts bijis par dzīvību un nāvi, jo gadījumi, kad saindēšanās ar šādu kombināciju -  hroms un arsēns - , ļoti reti ir ar laimīgām beigām. Ārste atzina, ka zēnam bijusi augsta hroma koncentrācija asinīs un ilgs laiks pagājis, kamēr viņš atindēts.  Īpaši bīstama situācija bijusi viņa aknām un viņa dzīvību glābt varējusi vienīgi aknu pārstādīšana.  

Kokapstrādes šķīdums - beice -  viņa vecmāmiņas mājās Grobiņā stāvējis uz visaugstākā plaukta, jo viņa vecāmāte ilgus gadus strādājusi par bērnudārza audzinātāju un zinājusi ka šādas lietas jātur bērniem nepieejamās vietās.

Tomēr Andim liktenīgā pudele ar šķīdumu caurvējā no plaukta nokritusi, kad durvis ar caurvēju atsitušās vaļā, atsitušās pret plauktu un tad arī pudele nokritusi, Vecmāmiņa "Panorāmai" atzina, ka šādās pudelēs glabājusies "Coca Cola" un  kvass, tāpēc, visticamāk, Andis to atvēris, jo domājis, ka varbūt ir kas dzerams un pagaršojis pudeles saturu.  

Pēc liktenīgā malka viņš diennakti pavadījis Liepājas slimnīcā, tad viņam atteikušas darboties nieres un aknas un vienīgais risinājums bijusi aknas pārstādīšana, ko bijis iespējams izdarīt  Hamburgā. Turp devās tētis kopā ar Andi, jo tieši tētis bija gatavs ziedot aknu savam dēlam.  Tomēr aknas donors ir nezināms, jo tēva akna Andim nederēja. Operācija beidzās veiksmīgi, vēsta LTV.  

Zēnam nav kustību traucējumu, viņš kļuvis aktīvāks, brauc ar velosipēdu, tā pat kā iepriekš skatās multfilmas, atzīmē "Panorāma". Tomēr pēc notikušā Andim būs jāpaliek ārstu uzraudzībā visu mūžu un jālieto zāles.

"Divi dzīvībai svarīgi orgāni - aknas un nieres - bija faktiski gājušas bojā. To laikam mēs nevaram iedomāties, ko var izdarīt pāris mililitri šķīduma," raidījumam atzīmēja daktere Eglīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!