Foto: Shutterstock
Tiesībsarga birojā secināts, ka pašvaldības nereti nemaz nemeklē iespēju no ģimenes izņemtiem mazuļiem vecumā līdz diviem gadiem atrast audžuģimeni vai aizbildni. Par šiem izteikumiem neizpratni paudušas tās pašvaldības, kuru bāriņtiesām piektdien birojs izteica pārmetumus.

Latvijā ir 139 bāriņtiesas, no kurām 25 pašlaik pieņēmušas lēmumus par mazuļu ievietošanu valsts sociālās aprūpes centros. Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere preses konferencē uzsvēra, ka daļā no šīm 25 bāriņtiesām lēmums ievietot mazuli bērnunamā pieņemts, pat neizskatot iespēju bērnam nodrošināt alternatīvu aprūpes veidu.

Tiesībsarga birojā kā bāriņtiesas, kas nevērtēja iespēju iecelt mazulim aizbildni vai ievietot audžuģimenē minētas Ludzas novada bāriņtiesa, Daugavpils novada Naujenes bāriņtiesa, Daugavpils novada Kalkūnes bāriņtiesa, Talsu novada bāriņtiesa un Limbažu novada bāriņtiesa.

Portāls "Delfi", pēc aģentūras LETA ziņām, piedāvā uzzināt bāriņtiesu viedokli par Tiesībsarga biroja izteikumiem.

Neretas novada bāriņtiesa: Atrast zīdainim audžuģimeni ir grūti


Foto: Shutterstock

Lai arī audžuģimeni zīdainim atrast ir grūti, tas tiek darīts un mazuļi nenonāk sociālās aprūpes iestādē, komentējot Tiesībsarga biroja informāciju, ka novada bāriņtiesas lēmumos norādīti vispārēji apgalvojumi par to, ka nav iespējams nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē vai pie aizbildņa, apgalvoja Neretas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Jermuša.

Viņa skaidroja, ka audžuģimeņu vecāki visbiežāk strādā, līdz ar to nevar uzņemties rūpes par mazuļiem, taču, meklējot ģimeni, tā beigās tiek atrasta. "Sociālās aprūpes iestādēs, krīzes centros, aprūpe tiek nodrošināta īslaicīgi, ja ir krīzes situācija, bet vēlāk mazuļi nonāk audžuģimenē," apgalvoja Jermuša. Bāriņtiesas vadītāja atzīst, ka novadā nav bieži gadījumi, kad palīdzība būtu nepieciešama tieši jaundzimušajiem.

Lielākas grūtības atrast audžuģimeni ir bērniem ar īpašām vajadzībām, no kuriem daļa nonāk sociālās aprūpes centros. "Ja bērnam ir īpašas vajadzības, audžuģimenes ne vienmēr gatavas viņu uzņemt, jo trūkst pieredzes un speciālu iemaņu, šādiem bērniem vajadzīga speciālistu aprūpe, ko audžuvecāki nodrošināt nevar," atzina Jermuša.

Neretas novadā ir trīs audžuģimenes, bet nepieciešamības gadījumā audžuvecāki tiek meklēti arī ārpus novada robežām.

Bāriņtiesas vadītāja nepiekrīt Tiesībsarga biroja paustajam, ka lēmumi par ārpusģimenes aprūpi tiek pieņemti, neizvērtējot situāciju un pamatojot tos vispārīgi. "Katru gadījumu vērtējam individuāli un cenšamies risināt," skaidroja Jermuša.

Balvu novada bāriņtiesas vadītāja pārsteigta par pārmetumiem


Foto: LETA

Balvu novada bāriņtiesas vadītāja Rudīte Krūmiņa ir pārsteigta par novada bāriņtiesai veltītajiem Tiesībsarga pārmetumiem.

"Patiesību sakot, esmu stipri pārsteigta par šādas informācijas parādīšanos un man tai negribētos piekrist. Es kritiku cenšos uzņemt ar sapratni, bet šoreiz man šķiet, kaut kas varētu būt pārprasts. Mums novadā ir vairāk nekā 62 aizbildņi bērniem un trīs audžu ģimenes, kas neatstās bez uzmanības ne tikai savējos, bet vajadzības gadījumā arī kaimiņu bērnus," sacīja Krūmiņa.

Bāriņtiesa vadītāja neatminējās nevienu no abiem Tiesībsarga minētajiem gadījumiem, kad neesot vērtēts tēva patēvs, kurš bija izteicis vēlmi kļūt par bērna aizbildni, un neesot vērtēta vecmamma, kura mutiski izteikusi vēlmi ņemt mazuli aizbildniecībā. "Ja cilvēki griežas pie mums mutiski vai rakstiski, visi tiek izvērtēti un šādus gadījumus es tiešām neatceros," apgalvoja Krūmiņa.

Tā kā skatāmo lietu skaits ir liels un zvana brīdī bāriņtiesas vadītāja atradās apsekošanā, viņa solīja vēlreiz kopā ar kolēģiem pārbaudīt minēto informāciju un, ja tāda būs, pirmdien, 14. novembrī, sniegt papildu informāciju.

Limbažu bāriņtiesa: aizbildņi un audžuģimenes mazuļiem tiek meklēti nekavējoties


Foto: Shutterstock

Limbažu novadā šobrīd bērnunamu aprūpē atrodas divi mazuļi līdz divu gadu vecumam - viens no mazuļiem pirmdien dosies pie aizbildņiem, bet otram tie vēl tiek meklēti, komentējot Tiesībsarga biroja informāciju, ka Limbažu novada bāriņtiesa nav vērtējusi iespējas mazuļiem noteikt aizbildni vai ielikt viņu audžuģimenē, apgalvoja Limbažu pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāja Inese Apiņa.

Limbažu novada teritorijā kopumā darbojas četras bāriņtiesas - Limbažu pilsētas, Limbažu novada Limbažu, Viļķenes un Pāles pagastu, Limbažu novada Katvaru un Umurgas pagastu, kā arī Limbažu novada Skultes un Vidrižu pagastu bāriņtiesas.

Pēc Limbažu, Viļķenes un Pāles pagastu bāriņtiesas priekšsēdētājas Dainas Celmiņas un Skultes un Vidrižu pagasta bāriņtiesas priekšsēdētājas Ilzes Dreimanes sniegtās informācijas, šo bāriņtiesu pārraudzībā šī gada laikā no ģimenēm nav izņemts neviens mazulis.

Ar Katvaru un Umurgas pagastu bāriņtiesas priekšsēdētāju Lieni Bergu sazināties neizdevās.

Ilze Dreimane, kura ir arī Limbažu pilsētas bāriņtiesas speciāliste, skaidroja, ka situācija ar audžuvecāku un aizbildņu atrašanu mazuļiem nav vienkārša. Bieži vien mazuli no ģimenes nākas izņemt krīzes situācijās, kas nereti ir nakts laikā. Ja arī bērnu šajā brīdī nākas ievietot institucionālā aprūpē, tad aizbildņu un audžuvecāku meklēšana netiekot atlikta, tas tiekot darīts uzreiz.

"Es personīgi ļoti labi apzinos, ka bērnunams nav labākā vieta mazulim, tādēļ iespējas viņu izmitināt ģimenē meklējam uzreiz. Ir bijušas situācijas, kad mazulis vēl kopā ar vecākiem atrodas krīzes centrā, bet tajā pašā laikā meklējam aizbildni mazulim," stāstīja Dreimane.

Šādās situācijās bieži esot jāsaskaras ar to, ka audžuģimenes nav gatavas pieņemt, piemēram, tikai divus mēnešus vecu zīdaini. Tādēļ lielākā daļa no ģimenēm izņemto mazuļu dodas pie aizbildņiem. Taču kopumā Limbažu novadā gadījumi, kad no ģimenēm jāizņem tik jauni bērni, esot reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!