Dzīvokļu privatizāciju Latvijā var uzskatīt par praktiski pabeigtu, jo privatizācijai vēl piedāvājami tikai 5,44% dzīvokļu, žurnālistiem sacīja Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (CDzMPK) priekšsēdētājs Ziedonis Ziediņš. Līdz šā gada 30.septembrim privatizācijā bija nodoti 94,56% jeb 473 152 valsts un pašvaldību dzīvokļi.
Pēc Ziediņa sacītā, arī pēc privatizācijas beigām valstī paliks neprivatizēti ap 3 līdz 4% dzīvokļu, kas atrodas tiesvedībā u.c. Tādejādi dzīvokļu privatizāciju valstī var uzskatīt par praktiski pabeigtu, jo turpmāk privatizācijai varētu nodot salīdzinoši nelielu dzīvokļu skaitu, sacīja CDzMPK priekšsēdētājs. Viņš arī atgādināja, ka privatizācija nenozīmē 100% valsts un pašvaldību īpašumā esošo dzīvokļu pārdošanu. Savukārt neprivatizētie dzīvokļi tiks nodoti pašvaldību vajadzībām.

Ziediņš arī pauda uzskatu, ka privatizācijas sertifikātu derīguma termiņa pagarināšana praktiski vairs īpaši neietekmēs dzīvokļu privatizāciju, bet gan tikai lielo uzņēmumu privatizāciju. Pašlaik ir nolemts, ka privatizācijas sertifikātu derīguma termiņš tiks pagarināts līdz nākamā gada beigām, bet īpašuma kompensāciju sertifikātu derīguma termiņš - līdz 2003.gada beigām. Minētie noteikumi gan vēl jāapstiprina Saeimai.

Dzīvojamo māju privatizāciju raksturojošie rādītāji septiņas republikas nozīmes pilsētas liecina, ka privatizācija kavējas Rīgā. Ziediņš dzīvokļu privatizācijas kavēšanos Rīgā skaidroja ar Rīgas domes abildīgo institūciju birokrātismu. Tomēr, pēc viņa teiktā, Rīgā privatizēto dzīvokļu skaits varētu pieaugt vēl tikai par aptuveni 2%.

Valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas gaitā līdz 30.septembrim ir privatizētas dzīvojamās mājas un dzīvokļi kopumā par 914,07 miljoniem latu. Tajā skaitā šā gada trešajā ceturksnī par 13,45 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!