Foto: F64
Labklājības ministrija (LM) noraida Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Panorāma" ceturtdien izskanējušo nepatieso informāciju, ka valsts sociālās aprūpes centra Zemgale filiāles "Ziedkalne" iemītnieces jaundzimušais bērns ir adoptēts, portāls "Delfi" uzzināja LM.

Bērns šobrīd atrodas audžuģimenē, un viņa adopcijas process nav uzsākts. Savukārt bērna vecvecāki, kuri reti uzturas Latvijā, ir atteikušies ņemt aizbildnībā savu mazbērnu.

Ņemot vērā LTV sižetā izskanējušo informāciju, bāriņtiesa vēlreiz mēģinās sazināties ar vecvecākiem, lai noskaidrotu, vai viņi patiešām atsakās no aizbildnības.

LM uzsver, ka minētais bērns nekad nav atradies adoptējamo bērnu sarakstos.

LM atgādina, ka Latvijā alternatīva vecāku aprūpei (aprūpei ģimenē) līdz brīdim, kad bērns varēs atgriezties pie saviem vecākiem, tiks adoptēts vai sasniegs pilngadību, ir ārpusģimenes aprūpe, t.i., aprūpe pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, tostarp, arī SOS ciematā.

Jau vēstīts, ka LTV ceturtdien ziņoja: valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiālē "Ziedkalne", kur, iespējams, notikusi cilvēku seksuāla izmantošana, slēpta kādas klientes grūtniecība.

Anonīmu ziņojumu par seksuālu vardarbību šīs iestādes virsuzraugs saņēmis martā. Saistībā ar notikušo viņš vērsies Zemgales reģiona policijas pārvaldē, kur sākts kriminālprocess par noziegumiem pret dzimumneaizskaramību, pret tautsaimniecību un par noziegumu valsts institūciju dienestā.

Filiāles vadītāja Aija Petuhova noliedz, ka "Ziedkalnē" valdījusi vardarbība, taču "Panorāma" vēstīja, ka centrā tikusi slēpta klientes grūtniecība.

LTV vēstīja, ka kādas "Ziedkalnes" klientes māte saņēmusi vēstuli, ka viņas meita ir dzemdējusi bērnu. Vēstulē jaunajai vecmāmiņai vaicāts, vai viņa nevēlas mazuli adoptēt. Tā kā viņa pati dzīvo Krievijā un Latvijā uzturas reti, visi termiņi bērna adopcijai nokavēti.

"No dzemdību nama viņa atgriezās viena, to bērniņu nodeva adopcijā. Disciplinārlietas bija pret divām darbiniecēm - ne jau par to, ka tā sieviete palika stāvoklī, bet gan par to, ka tas tika noslēpts. Bet labklājības ministrs atcēla šo sodu," LTV norādījis aprūpes centra "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks.

"Ziedkalnes" darbiniece, kura vēlējusies palikt anonīma, LTV atklājusi - grūtniecei iestāstīts, ka bērns piedzimis slims, lai gan viņa pati savu saslimšanu ir ieguvusi tikai mūža laikā un bērniņš, visticamāk, piedzima vesels.

Ģenerālprokuratūra labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) nosūtījusi prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tas saistīts ar viņa rīcību, rosinot disciplinārlietu pret Leišavnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!