Foto: F64
Janvārī aprit 25 gadi kopš 1991. gada barikāžu laika notikumiem. Trešdien ir Barikāžu aizstāvju atceres diena, un, atminoties tā laika notikumus, Rīgā, kā arī citviet Latvijā, notiks vairāki pasākumi, liecina 1991. gada barikāžu muzeja publicētā informācija.

Barikāžu atceres pasākumi Rīgā sāksies plkst. 9 ar dievkalpojumu Doma baznīcā, bet plkst.10 Doma laukumā tiks iedegts piemiņas ugunskurs.

Pēc tam – plkst. 12, Otrajos Meža kapos tiks nolikti ziedi pie kritušo barikāžu aizstāvju atdusas vietām. Ziedu nolikšanas ceremonijā piedalīsies ne tikai Latvijas amatpersonas, bet arī Igaunijas un Lietuvas iekšlietu ministri Hanno Pevkurs un Sauļus Skvernelis, informē Iekšlietu ministrijā.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien uz parlamentu aicinājusi 84 barikāžu dalībniekus, kuriem paredzēts pasniegt pateicības rakstus. Svinīgais pasākums notiks Saeimas Sarkanajā zālē plkst. 13:30, informēja Saeimas Preses dienestā.

Savukārt plkst. 15 amatpersonas piedalīsies ziedu nolikšanas cereminijā pie Brīvības pieminekļa, kā arī pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā.

Nedaudz vēlāk – plkst. 15:30 – Vecrīgā, pie ēkas Torņu ielā 4, notiks 1991. gada barikāžu laukuma atklāšanas pasākums. Šis nosaukums piešķirts laukumam starp Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, Torņa ielu un Smilšu ielu.

Pēcpusdienā pie Saeimas nama tiks iedegts ugunskurs. Tur atmiņās aicināti dalīties barikāžu dalībnieki, tā laika politiskie darbinieki un žurnālisti. Atceres pasākums laukumā starp Saeimas namu un Jēkaba katedrāli sāksies plkst. 16:30.

Šī pasākuma laikā Saeimas priekšsēdētāja uzrunās klātesošos un iedegs piemiņas svecītes uz betona blokiem, kas pie Svētā Jēkaba katedrāles sienas saglabājušies no barikāžu laika. Klātesošajiem dziedās koris "Ave Sol", kas barikāžu dalībniekus uzmundrināja arī pirms 25 gadiem. Visiem būs iespēja sasildīties ar karstu tēju un iestiprināties ar grūbu putru.

Plkst. 17 Saeimas nama Sarkanajā zālē notiks izdevuma "Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes" atvēršanas pasākums. Saeimas izdotajā grāmatā apkopoti Augstākās padomes Preses centra barikāžu laikā izplatītie preses paziņojumi angļu valodā, informējot rietumvalstis par notikumu attīstību Latvijā.

Plānots, ka grāmatas atvēršanas pasākumā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja, toreizējās Augstākās padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Dainis Īvāns, kā arī izdevuma veidotājs, toreizējā Preses centra vadītājs Aleksandrs Mirļins.

Piedalīties svinīgajos pasākumos Saeimā 20. janvārī aicināti Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputāti, kuri atbalstīja neatkarīgas Latvijas ideju.

Savukārt no plkst. 19 līdz plkst. 20:30 Rīgas Domā izskanēs barikāžu 25 gadadienai veltīts koncerts "Ar domu par rītdienu".

Jau vēstīts, ka janvārī aprit 25 gadi, kopš Vecrīgā un ap stratēģiski svarīgākajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Aicinājums celt barikādes izskanēja 1991. gada 13. janvārī.

16. janvārī apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Traģisks bija 20. janvāris, kad OMON kaujinieki mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas (IeM) ēku.

Tika nošauti iekšlietu darbinieki Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, režisors Andris Slapiņš, skolnieks Edijs Riekstiņš, vēlāk no gūtajiem ievainojumiem mira kinooperators Gvido Zvaigzne. 21.janvārī Vecrīgā barikāžu celtniecības laikā bojā gāja Ilgvars Grieziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!