Foto: F64

Ziemassvētku un Jaunā gada svinēšana, vērtējot epidemioloģisko situāciju un speciālistu ieteikumus, šogad ir vienas mājsaimniecības ietvarā, medijiem paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Savus tuvos varam satikt ārā, laukā, pavadot laiku dabā, dodoties uz mežu, bet svētki plašākā lokā izpaliek svēta mērķa vārdā – veselības un cilvēku dzīvības vārdā," uzsvēra ministre.

Plašas svinības iekštelpās šogad mums visiem iet secen, piebilda Viņķele.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par Veselības ministrijas (VM) solīto plānu Ziemassvētku svinībām, Viņķele skaidroja, ka nevar katru ģimenes svētku norisi saplānot, bet "bija apsvērti varianti vai varam uz Ziemassvētku vakaru taisīt izņēmumu un ļaut cilvēkiem satikties plašākā pulkā".

Vērtējot pēdējo dienu epidemioloģiskos rādītājus, tas scenārijs ir tāds, ka iekštelpās var pulcēties tikai vienas mājsaimniecības ietvaros, bet svētki ir rīkojami arī laukā, sevišķi tiem, kas nedzīvo dzīvokļu mājās. Tāpat viņa skaidroja, ka vietu var atrast arī parkos. Viņa norādīja, ka ministrija ir sagatavojusi padomus un ieteikumus Ziemassvēku svinībām, kurus tuvākajā laikā darīs publiski zināmus.

Lai arī cik sarežģīta būtu situācija, ministre norādīja, ka laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, Latvija, tāpat kā citas Eiropas valstis, saņems pirmās Covid-19 vakcīnas, lai uzsāktu mediķu vakcinēšanu.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien, 17. decembrī, lēma veikt grozījumus Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", no 21. decembra līdz 11. janvārim pastiprinot drošības pasākumus, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Šobrīd ir ļoti būtiski mazināt cilvēku došanos uz vietām, kur ir iespējams satikt citus cilvēkus. Jebkura šāda tikšanās ar sev pazīstamu vai svešo cilvēku ir lielāks risks saslimt pašam vai inficēt citus cilvēkus neatkarīgi no tā, vai tas ir veikals, sabiedriskais transports, darba vieta, skaistumkopšanas salons vai kāda cita sabiedriska vieta, jo īpaši telpās, uzsver ministrijā.

Pēdējā diennaktī veikti 10 344 Covid-19 testi, reģistrēti 1040 jauni saslimšanas gadījumi, bet 12 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Šis ir līdz šim lielākais vienā diennaktī Latvijā konstatētais saslimšanas gadījumu skaits. Savukārt stacionāros ārstējas 833 Covid-19 slimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!