Foto: F64

Ziemassvētki ir iespēja paskatīties uz pārbaudījumiem un izvērtēt dzīves uzstādījumus, šovakar Kristus dzimšanas svētku vigīlijas dievkalpojumā sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Stankevičs atgādināja, ka pēdējos divus gadus ejam cauri īpašam pārbaudījumu laikam – daudz ir bijis neziņas par nākotni, apdraudētības sajūtas. Tāpat iespējams dzirdēt, ka sabiedrībā pieaug spriedze un agresivitātes līmenis, un daudzi mokās ar depresiju. "Pilnīgā pretstatā šāda veida noskaņojumam ir psalma vārdi: "Svētīga ir tauta, kas prot gavilēt"," sacīja garīdznieks.

Arhibīskaps pauda, ka iespējam gavilēt arī grūtību un pārbaudījumu brīžos. "Pārbaudījumā iznāk uz āru tas, kas ir apslēpts mūsu sirds dziļumos. Šādā nozīmē pārbaudījumu laiku var salīdzināt ar sava veida tiesu, mūsu dzīves inventarizāciju," teica Stankevičs. No vienas puses, pārbaudījumu laikā jūtamies tā, it kā mums māktos virsū tumsa un apdraudētības sajūta, bet "patiesībā Dievs pārbaudījumu laikā izgaismo un objektivizē mūsu dzīves situāciju, aicinot veikt revīziju".

Tāpēc pārbaudījumu brīžos ir svarīgi apzināties un saprast to, kas patiesībā notiek, un atvērties tam Dieva plānam, kas caur tiem īstenojas, mudināja garīdznieks, piebilstot, ka, lai arī mums gribētos visu laiku dzīvot mierā, pārticībā, drošībā un līdzsvarā, tomēr ir skaidrs, ka ik pa laikam ir vajadzīgs atjaunot un nokoriģēt dzīves uzstādījumus.

Stankevičs uzsvēra, ka ir svarīgi apzināties, ka jēdzieni – gaviles, prieks, arī taisnīgums jeb tiesa un pestīšana – pareizi iecentrē svētku noskaņojumu un uzstādījumus.

"Ziemassvētkos parasti novēlam priecīgus Ziemassvētkus vai Kristus dzimšanas svētkus. Tie ir prieka svētki. Novēlam arī mieru, mierpilnus svētkus. Taču šajā lūgšanā un arī lasījumos izskan vēl kaut kas cits, te ir zemteksts - lai prieks nav virspusējs, sekls, lai zem prieka slāņa nav apslēpti mūsu dzīves nepareizie uzstādījumi," sacīja Stankevičs.

Garīdznieks pauda, ka aizvadītie divi gadi uzrādīja daudz ko, bet katrā ziņā pandēmijas laikā ir būtisks aicinājums uz solidaritāti. Pandēmijas laikā izrādījās, ka daudzas valstis nevar tikt galā ar grūtībām, tāpēc ir aicinājums atvērties pretī otram un palīdzēt grūtībās, sekojot Dieva uzaicinājumam un skatoties, kā Kristus ir rīkojies savā dzīvē, mudināja Stankevičs.

Katoļu baznīcas vadītājs akcentēja, ka Kristus Dzimšanas svētki - tā ir Dieva dotā iespēja pacelt savu skatu uz Kungu, paskatīties uz šo pārbaudījumu laiku no viņa perspektīvas, no jauna izvērtēt savas dzīves uzstādījumus.

"Tas nozīmē ienākt viņa gaismā, līksmoties par to, ka viņš ir tuvu un piedzīvot drošības sajūtu," sacīja Stankevičs.

Viņš ikvienam novēlēja mierpilnus un priekpilnus, kā arī kungā un ticībā balstītus Kristus dzimšanas svētkus.

Mājsēde un citi Covid-19 pandēmijas laika ierobežojumi ir devuši iespēju pavadīt vairāk laika ar ģimeni, Ziemassvētku sveicienā sabiedrībai atzīmē Latvijas Baptistu draudžu savienības arhibīskaps Kaspars Šterns.

Viņaprāt, tieši ierobežojumu laiks palīdzēs ticību izdzīvot ne tikai individuāli, bet visai ģimenei kopā, un tas būs pamats turpmākām pārmaiņām. Savukārt tas, kādas ir mūsu ģimenes, noteiks to, kāda būs mūsu sabiedrība un valsts.

Arhibīskaps min, ka Bībelē ticība un dzīves pamatvērtības tiek apgūtas un piedzīvotas kolektīvi, īpaši ģimenē. Viņaprāt, līdzība ir saskatāma arī mūsdienās, jo ticību un pamatvērtības neveido katrs individuāli, un sākums tam ir ģimenē.

"Lai šajos Ziemassvētkos, vienalga, cik lielā vai mazā pulkā tos svinēsim, atgādinām cits citam, cik ģimene Dievam ir nozīmīga. Viņš izvēlējās ienākt šajā pasaulē caur ģimeni - Jēzum bija vajadzīga ģimene, kurā saņemt mīlestību, rūpes, glāstus un mīļus vārdus. Līdzīgi kā Jāzeps un Marija kalpoja Dieva dēlam, tā arī mēs esam aicināti kopā kā ģimene kalpot Dievam," aicina Šterns.

Arhibīskaps vēl ģimeniskus un svētīgus Kristus dzimšanas svētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!