Foto: LETA
Lai gan "Latvenergo" jaunais tarifs ir spēkā tikai pusotru mēnesi, atsevišķas mājsaimniecības, kuras aprīlī patērējušas, piemēram, 200 kilovatstundas (kWh), jau saņēmušas rēķinu ar paaugstināto elektrības tarifu, kuram būtu jāstājas spēkā tikai pēc 1200 patērētām kWh, ziņo laikraksts "Neatkarīga".

"Latvenergo" jaunais tarifs, kas stājās spēkā 1. aprīlī, paredz, ka no 1. aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām ir jāmaksā iepriekšējais tarifs – 0,0825 lati/kWh, ko "Latvenergo" sauc par starta tarifu.

Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs – 0,1074 Ls/kWh. Un šī kārtība attiecas arī uz klientiem ar kopējām uzskaitēm, piemēram, namu apsaimniekotājiem, dzīvokļu un dārzniecību kooperatīviem, sociālajām mājām, kopmītnēm, kuru objektā elektroenerģiju lieto vairāki apakšlietotāji.

Liels un nepatīkams bija vairāku Ziepniekkalna ģimeņu pārsteigums, kad par aprīlī patērēto elektrību rēķinā bija ierakstīts tarifs – 0,1020 Ls/kWh, lai gan šīs ģimenes, tāpat kā citas, bija rēķinājušās, ka pirmajām 1200 kWh tiks piemērots starta tarifs. Un neviena no tām mēneša laikā nebija paspējusi patērēt tik daudz elektrības.

Lielākoties šīs mājsaimniecības aprīlī bija patērējušas 100 līdz 200 kWh, tas ir sešas līdz 12 reizes mazāk nekā atvēlēts starta tarifā. Šajā konkrētajā gadījumā līgums ar "Latvenergo" ir nama apsaimniekotājam, dzīvokļu īpašnieki ir apakšlietotāji.

Nama apsaimniekotājs laikrakstam skaidrojis, ka "Latvenergo" iepriekš bija prasījis līdz 31. augustam iesniegt sarakstus ar apakšlietotāju parakstiem, kas ļautu katram apakšlietotājam piemērot starta tarifu, taču tagad pēkšņi mainījis savu lēmumu un piestādījis rēķinu par paaugstināto tarifu. Šobrīd namu apsaimniekotājs aktīvi vāc iedzīvotāju parakstus, lai varētu tos iesniegt "Latvenergo" kā pierādījumu apakšlietotāju esamībai, un tad ar nākamo mēnesi tiem, kas būs parakstījuši iesniedzamo dokumentu, tiks ieslēgts starta tarifs.

"Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis teic, ka šādas problēmas ir tikai šim konkrētajam apsaimniekotājam, pārējie ir tikuši laikus galā ar dokumentu iesniegšanu. Tiklīdz arī šis apsaimniekotājs iesniegs sarakstus ar apakšlietotājiem, tiem tiks piemērots starta tarifs, taču ne ar atpakaļejošu datumu.

"Pārrēķinu par iepriekšējo mēnesi nevaram veikt. Taču, tā kā 1200 kWh tiek piešķirtas uz gadu, tad starta tarifa izmantošana notiks ar laika nobīdi, respektīvi, par aprīli patērētājs būs norēķinājies par pamata tarifu, pēc tam viņš varēs maksāt kā par starta tarifu, līdz tiks iztērēta starta tarifa kvota. Konkrētajā gadījumā zaudēt varētu vienīgi tie apakšlietotāji, kuri vidēji mēnesī patērē mazāk nekā 100 kWh, jo šie klienti 1200 kWh gada laikā nesasniegs," skaidrojis Siksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!