Foto: Arhīva foto
Latvija var lepoties ar vairākām mūsu valstī radītām dzīvnieku šķirnēm. Ja, piemēram, Latvijas baltajai “bekona” cūkai ziedu laiki bija pirms 2. pasaules kara un šobrīd šī suga ir gandrīz izzudusi, tad Kurzemes piekrastes zilo govju, pateicoties entuziastiem un lopu stiprajiem gēniem, kļūst arvien vairāk.

Latvijā kopumā ir astoņas te radītas un saglabājamas šķirnes: Latgales rikšotāju zirgs, Latvijas šķirnes braucamā tipa zirgs, Latvijas ardeņa šķirnes zirgs, Latvijas tumšgalves šķirnes aita, Latvijas baltā cūka, Latvijas vietējā kaza, Latvijas brūnā govs un Latvijas zilā govs.

“Kas raksturo šīs Latvijā radītās dzīvnieku šķirnes? Vietējie dzīvnieki ar savu produktivitāti nevar konkurēt ar komerciālajām šķirnēm. Līdz ar to šo dzīvnieku ir maz, un tos pārsvarā audzē entuziasti,” saka Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātes profesore Daina Jonkus. Laikā, kad šīs šķirnes tika radītas, šo dzīvnieku gēnus nebija iespējama selekcionēt tik precīzi, lai to “ražība” atbilstu mūsdienu prasībām.

Brūnā, bet patiesībā sarkanā govs


Latvijas laiku ainavai tik raksturīgā Latvijas brūnā govs pieder pie sarkano govju šķirņu grupas. Šīs šķirnes sāka veidot 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Šķirnes izveide tika uzsākta, krustojot vietējos liellopus ar Angleras liellopiem. Lai panāktu augstāku ražību, selekcijā sāka izmantot dāņu sarkano govju buļļus. Šķirne ir ražīga, izturīga, samērā pieticīga. Kā skaidro Latvijas Šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība, brūnā govs spēj ražot pietiekoši daudz piena ar augstu olbaltumvielu un tauku saturu tajā, izmantojot lēto zāles lopbarību ar nelielām spēkbarības devām.

1922. gadā tika apstiprināta šķirne – ‘Latvijas brūnā’. “Īsti pēc krāsas šīs šķirnes govis brūnas nav, drīzāk sarkanīgi brūnas. 1922. gadā sarkanā krāsa un vārds “sarkans” īsti labi neskanēja, tādēļ šķirni nosauca – Latvijas brūnā. Šo šķirni pakāpeniski uzlaboja, bet tas notika līdz pagājušā gadsimta 70. gadiem,” norāda Jonkus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!