Foto: LETA
Eiropas Parlamentā (EP) atkārtoti ievēlētais Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) ir noskaņots nepieļaut jaunievēlētās Ivetas Grigules (ZZS) nonākšanu EP Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, jo uzskata viņu par populisti.

Zīle telekanālā LNT stāstīja, ka gadījumā, ja Grigule mēģinās iekļauties Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, viņš šo iespēju bloķēs. Zīle šajā EP grupā strādā jau ilgāku laiku un bloķēšanas iespējas viņam dod frakcijas nolikums, kas paredz, ka gadījumos, kad grupā piesakās iekļauties jauni politiskie spēki, tad citām partijām, kas jau ir Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, ir tiesības izteikt iebildumus.

Politiķis skaidroja, ka šādi rīkosies, "jo mums ir citas vērtības nekā Grigulei". Zīle Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā nevēlas redzēt populistus.

Zīles vērtējumā, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupai kopumā Eiropā ir samērā labi rezultāti un iegūta aptuveni ceturtā vieta. Zīle stāstīja, ka šai EP deputātu grupai tiks mēģināts piesaistīt jaunus spēkus un vairot balsis, bet bez Grigules.

Zaļo un zemnieku savienības politiķis Uldis Augulis stāstīja, ka partijai vēl nav skaidrības, kādā politiskajā grupā strādās tās pārstāve EP - runāts tikšot ar visām EP grupām, vai tā būtu Tautas partija, kurā pašlaik strādā "Vienotības" politiķi, vai kāda cita grupa.

Kā ziņots, EP vēlēšanās uzvarējusi Eiropas Tautas partija (EPP), iegūstot 28,23% balsu, liecina EP apkopotie sākotnējie rezultāti. No 751 EP deputātu vietām EPP ieguvusi 212 vietas.

Otrajā vietā ir Eiropas Sociālistu partija (S&D) ar 24,77% balsu, kas tai dod 186 vietas parlamentā. Trešā ir Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), iegūstot 9,32% balsu un 70 vietas. Zaļie/Eiropas Brīvā alianse ieguvusi 7,32% balsu un 55 vietas. Eiropas Apvienotie kreisie/Ziemeļvalstu Zaļie kreisie (GUE/NGL) saņēmuši 5,73% balsu un 43 vietas. Eiropas Konservatīvie un reformisti ieguvuši 44 vietas parlamentā, par viņiem balsojuši 5,86% vēlētāju. Eiropas brīvības un demokrātijas grupa (EFD) ieguvusi 36 vietas, par viņiem balsojuši 4,79%.

Ar politiskajām grupām nesaistīti kandidāti ieguvuši 38 vietas, saņemot 5,06% balsu. Jaunievēlētie deputāti, kas nav saistīti ar nevienu iepriekšējā parlamenta sasaukuma izveidotu grupu - 67, saņemot 8,92%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!