Foto: LETA
Centrālā vēlēšanu komisija apkopojusi provizoriskos rezultātus par deputātu kandidātiem, kuri iekļuvuši Saeimā no Vidzemes, Zemgales un Latgales vēlēšanu apgabala, liecina informācija komisijas mājas lapā.

Vidzeme

No apvienības "Vienotība" saraksta Vidzemes apgabalā ievēlēti 12 deputāti: Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Andris Vilks, Edvards Smiltēns, Dzintars Ābiķis, Arvils Ašeradens, Guntars Galvanovskis, Dzintra Hirša un Ilze Vergina. Visnepopulārākā šajā apgabalā "Vienotības" sarakstā bija dziedātāja un Rīgas domes (RD) deputāte Ieva Akuratere.

Savukārt apvienībai "Saskaņas centrs" pienākošos četrus mandātus Saeimā no Vidzemes apgabala ieguvis Ivans Klementjevs, Jānis Ādamsons, Juris Silovs un Aleksandrs Sakovskis. Visnepopulārākais SC kandidāts Vidzemē bijis Uldis Zommers.

Zaļo un Zemnieku savienības Vidzemē iegūtos sešus mandātus saņēmis Ingmārs Līdaka, Jānis Dūklavs, Iveta Grigule, Andris Bērziņš, Vitauts Staņa un Didzis Zemmers, savukārt nepopulārākais "zaļzemnieku" kandidāts bijis Aleksandrs Kiršteins.

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK Vidzemē ieguvusi trīs mandātus, un Saeimas deputātu krēslos sēdēs partijas "Visu Latvijai" līderis Raivis Dzintars, pašreizējais Saeimas deputāts Visvaldis Lācis un VL pārstāvis Jānis Dombrava. Visnepopulārākais šī saraksta pārstāvis ir satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) biroja vadītājs Emīls Jakrins, kurš pirms vēlēšanām ieguva skandalozu slavu, mēģinot ietekmēt Latvijas Televīzijas ziņu dienesta darbu.

No apvienības "Par labu Latviju" Vidzemes saraksta Saeimā iekļuvis pašreizējais Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, kā arī apvienības līderis, eksprezidents Guntis Ulmanis. Nepopulārākais PLL kandidāts Vidzemē ir Saeimas deputāts, bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars.

Zemgale

Zemgalē cīņa par uzvaru noritējusi starp apvienību "Vienotību" un ZZS, un tās rezultātā "Vienotība" ieguvusi 6 mandātus, bet ZZS – 5. Pārējās Saeimā iekļuvušās partijas Zemgalē saņēmušas krietni mazāku atbalstu un mandātu skaitu: SC – 2, PLL un VL-TB/LNNK – pa vienam.

No apvienības "Vienotība" saraksta Zemgalē ievēlēti Latvijas Ārpolitikas institūta direktors, sociāldemokrāts Atis Lejiņš, ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs (SCP), Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (JL), bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un tā dēvētās "lietussargu grupas" pārstāve Sarmīte Ēlerte un ekonomikas ministra padomnieks Klāvs Olšteins. Nepopulārākā "Vienotības" kandidāte Zemgalē bijusi Astrīda Vītola.

No ZZS ievēlēti Saeimas deputāti Augusts Brigmanis un Andris Bērziņš, labklājības ministrs Uldis Augulis, Dace Reinika un Aivars Dronka.

Savukārt no apvienības "Saskaņas centrs" Saeimā iekļuvuši Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs un Jelgavas domes deputāts Valentīns Grigorjevs, bet nepopulārākais kandidāts bijis bezdarbnieks Guntars Ķirķis.

No nacionālās apvienības VL-TB/LNNK zemgalieši mandātu piešķīruši vienam no partijas "Visu Latvijai!" līderiem Imantam Parādniekam, bet nepopulārākais kandidāts bijis Latvijas politikas veterāns, ilggadīgs Saeimas deputāts "tēvzemietis" Juris Dobelis.

No PLL vislielāko Zemgales velētāju uzticību un līdz ar to vietu Saeimā ieguvis Tautas partijas līderis Andris Šķēle, bet nepopulārākā Zemgales vēlētāju acīs bijusi kādreizējā kultūras ministre Helēna Demakova.

Latgale

Latgalē vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja SC, gūstot vairāk kā 45% vēlētāju atbalstu un saņemot astoņus mandātus darbam parlamentā. No SC "parlamentā iekļuvuši Saeimas deputāti Ivans Ribakovs, Jānis Tutins un Sergejs Fjodorovs, Rēzeknes domnieks Vladimirs Nikonovs, SIA "Dala Intertrans" menedžeris Raimonds Rubiks, advokāts Aleksandrs Jakimovs, Daugavpils Universitātes direktors Aleksejs Burunovs un SIA "LDz Ritošā sastāva serviss" Lokomotīvju remonta centra ražošanas tehniķis Dmitrijs Rodionovs. Visnepopulārākais SC pārstāvis Latgalē ir AS "Ceļu pārvalde" sabiedrisko attiecību konsultants Modris Auziņš.

No "Vienotības" Latgales vēlēšanu apgabalā ievēlēti bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Aleksejs Loskutovs (SCP) un Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis, kurš drīzumā kļūs par Eiropas Parlamenta deputātu, līdz ar to viņa mandātu varētu iegūt JL Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste. Vismazāko Latgales vēlētāju atbalstu saņēmis SIA "Intera" valdes loceklis Vjačeslavs Novikovs.

ZZS Latgales vēlētāji piešķīruši trīs mandātus, ko saņems Saeimas deputāti Jānis Klaužs un Staņislavs Šķesters, kā arī Daugavpils domnieks, bijušais mērs Rihards Eigims. Nepopulārākais ZZS kandidāts Latgalē ir bijušais zemkopības ministrs, Saeimas deputāts Mārtiņš Roze.

No PLL Saeimā iekļuvuši Daugavpils domes priekšsēdētāja Rita Strode (LPP/LC) un Saeimas deputāts Vitālijs Aizbalts (LPP/LC). Nepopulārākais kandidāts ir Daugavpils domes deputāts Mečislavs Vēveris.

No VL-TB/LNNK saraksta Saeimā iekļuvusi VL biedre, bijusī Daugavpils teātra direktore Inese Laizāne, bet par nepopulārāko kandidātu Latgales vēlētāji atzinuši vēl vienu "tēvzemiešu" politikas veterānu, ilggadīgo Saeimas deputātu Pēteri Tabūnu.

Kurzeme

No Kurzemes vēlēšanu apgabala ievēlēti pieci ZZS pārstāvji – pašreizējās Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Saeimas deputāte Aija Barča, Talsu novada domnieks Alfons Spēks, "Ventspils augsto tehnoloģiju parka" valdes locekle Dana Reizniece un Kabiles pagasta pārvaldes vadītājs Tālivalds Bergmanis.

No apvienības "Vienotība" Kurzemes saraksta parlamentā iekļuva "Jaunā laika" priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa, Saeimas deputāte Janīna Kursīte – Pakula (PS), Saldus novada domnieks Didzis Konuševskis (PS) un Saeimas deputāte Ingrīda Circene (JL).

No "Saskaņas centra" kurzemnieki ievēlējuši Saeimas deputātu Valēriju Agešinu un uzņēmēju Mārtiņu Lauvu.

Savukārt PLL Saeimā no Kurzemes pārstāvēs bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, bet nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - "Visu Latvijai!" pārstāvis Jānis Iesalnieks.

CVK pašlaik apkopojusi ziņas par 10.Saeimā ievēlētajiem deputātu kandidātiem 938 no 1013 iecirkņiem. Visu iecirkņu dati apkopoti Vidzemē, Zemgalē, Latgalē un Kurzemē, bet vēl nav līdz galam apkopoti dati par vēlētāju izvēli Rīgā, kurai pieskaita arī balsojumu ārvalstīs, tāpēc galīgais 10.Saeimas sastāvs pagaidām nav zināms.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem apvienība "Vienotība" ir uzvarējusi 10.Saeimas vēlēšanās un, saņemot 31% vēlētāju atbalstu, iegūs 33 vietas parlamentā. Otro vietu un 29 vietas Saeimā ieguvusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ar 26% vēlētāju atbalstu, bet trešo vietu – Zaļo un Zemnieku savienība, kuru atbalstījuši 19,6% vēlētāju un kas ieņems 22 no 100 parlamenta krēsliem.

Pa astoņām vietām Saeimā ieguvušas apvienība "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK, kas katra saņēmušas 7,6% vēlētāju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!