Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena" 1991. gada 24. janvārī:

OMON ir jāizved

Kārlis Seržants

""PSRS iekšlietu ministra vietnieks ģenerālis J.Kukuškins uzskata, ka OMON vienība ir jāizved no Latvijas," intervijā "Dienai" par šodien notikušo sarunu ar J.Kukuškinu teica LR iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis. Šādu secinājumu ģenerālis izdarījis pēc trīs dienu atrašanās Latvijā, kuru laikā viņš iepazinās ar situāciju un tikās ar valdības, abu prokuratūru un OMON pārstāvjiem. Šodien J.Kukuškins devās uz Maskavu, lai ziņotu par brauciena rezultātiem."

"Melno berešu" likteni izšķirs Maskavā

Iveta Bojāre

"Sarunā ar PSRS iekšlietu ministru Borisu Pugo panākta mutiska vienošanās par komisijas izveidošanu "melno berešu" rīcības izmeklēšanai. Tās sastāvā iekļaušot PSRS un LR Prokuratūru, kā arī kādas neitrālas republikas Prokuratūras pārstāvjus.

LPSR Prokuratūra komisijas darbam netikšot piesaistīta, jo pastāvot aizdomas par tās līdzdalību uzbrukumam LR Iekšlietu ministrijai. Par to vakar LR AP notikušajā preses konferencē pastāstīja LR MP priekšsēdētāja pirmais vietnieks Ilmārs Bišers.

B.Pugo solījis parūpēties, lai OMON vienības turpmāk neatstātu savu dislokācijas vietu Rīgā, viņš esot izteicies arī par šīs vienības atbruņošanu, izformēšanu vai pārvietošanu ārpus republikas.

Tikšanās reizē B.Pugo atkārtoti apliecinājis, ka pavēles ieņemt Preses namu, milicijas skolu, uzbrukt LR Iekšlietu ministrijai un apšaudīt Brasas tiltu viņš neesot devis un nezinot, kas to darījis.

A.Vaznis nevarēja atbildēt, vai uzbrukums Iekšlietu ministrijai viņa prombūtnes laikā ir nejaušība. Viņš apliecināja, ka, dodoties uz Maskavu, atstājis pavēli, ar kuru svarīgu objektu aizstāvjiem devis atļauju lietot ieročus, ja notiek to bruņota ieņemšana.

Par VDK un OMON vienību saistību LR iekšlietu ministram informācijas neesot, izņemot faktu, ka atsevišķās reizēs VDK darbinieki apmeklējuši speciālo vienību bāzi."

"Latvijas Jaunatne" 1991. gada 23. janvārī:

Konvertējamās pudeles

A. Ē.

"Nauda savu vērtību zaudē, bet tukšo pudeļu cenas pieaug! Kopš 22. janvāra 0,5 l tilpuma alus un limonādes pudeles maksā 50 kapeikas, 0,33 l — 30 kapeikas, šampanieša pudele 50 kapeikas. Nemainītas palikušas cenas piena produktu pudelēm. Tas tiek darīts, lai stikla tara netiktu izvesta no Latvijas — citās republikās cenas jau ir paaugstinātas. Krāsim tukšās pudeles — jauno PSRS valūtu!"

LTF Informācijas centrs ziņo

"Uz LTF mītni nāk cilvēki un ziedo savus ietaupījumus. Nāk ar vienu domu - par Latvijas Republikas brīvību. Šie līdzekļi jāizmanto aizsardzības pasākumiem un nevainīgi cietušo atbalstam.

Līdzekļus var iemaksāt Tautas pašaizsardzības fondā LTF mītnē Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, vai Dzīvokļu komunālās saimniecības un sociālās attīstības bankas operāciju pārvaldē Nr. 100 700 765, Rīgā bankas kods Nr. 761286."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!