Foto: DELFI

Otrdien, 8. novembrī, Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) pie vēlēšanu urnām dosies vēlētāji, balsojot par nākamo valsts prezidentu. Pirmie rezultāti būs zināmi naktī uz trešdienu, kad lasītājiem par aktuālajiem jaunumiem, faktiem un jaunākajiem rezultātiem būs iespējams sekot līdzi "Delfi" teksta tiešraidē.

Kopā ar žurnālistiem teksta tiešraidē vēlēšanu procesu skaidros arī politologs, Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Pirmie tā dēvēto svārstīgo štatu provizoriskie rezultāti būs zināmi neilgi pēc pusnakts, bet jaunā ASV prezidenta vārds, visticamāk, būs zināms agrā trešdienas rītā ap pulksten septiņiem.

ASV vēlēšanu naktī tiks balsots ne tikai par jauno prezidentu, bet arī par kongresmeņiem, gubernatoriem, kā arī par dažādiem juridiskiem jautājumiem, piemēram, atsevišķos štatos lems par marihuānas legalizāciju. Arī par šiem jaunumiem būs iespējams uzzināt teksta tiešraidē.

Portāla "Delfi" aptaujā, kurā līdz pirmdienas rītam lasītāji nobalsojuši 5673 reizes, 58,4% balsotu par Demokrātiskās partijas kandidāti Hilariju Klintoni, 25,2% – par Republikāniskās partijas pārstāvi Donaldu Trampu, par libertāriešu partijas pārstāvi Gariju Džonsonu balsotu 7,7%, bet 8,6% izvēlētos vēlēšanās nepiedalīties.

Vēstīts, ka cīņa par ASV prezidenta amatu pēdējās nedēļas laikā kļuvusi ievērojami sīvāka, jo Hilarijas Klintones pārsvars pār Donaldu Trampu vairākos tā dēvētajos svārstīgajos štatos faktiski izzudis, liecina ziņu aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" kopīgi organizētās aptaujas.

Tikmēr "The Washington Post" un ABC aptaujā atbalsts Trampam ir 46%, bet Klintonei – 45%.

"RealClearPolitics" aptauju rezultāti liecina, ka Klintones pārsvars pār Trampu ir aptuveni seši procentpunkti.

Atbalsts Džonsonam aptaujās nepārsniedz 5% slieksni, un viņš, visticamāk, Trampam un Klintonei vēlēšanās nebūs nopietns konkurents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!