Foto: RIA Novosti/Scanpix

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 29.aprīlis.

Augstākā Virspavēlnieka pavēle

"1.Ukrainas frontes karaspēks un mūsu sabiedroto angļu-amerikāņu karaspēks triecienā no austrumiem un rietumiem sašķēla vācu karaspēka fronti un 25.aprīlī pulksten 13.30 savienojās Vācijas centrā, Torgavas pilsētas rajonā. Tādā veidā vācu karaspēks, kas atrodas ziemeļu Vācijā, atgriezts no Vācijas karaspēka, kas atrodas Vācijas dienvidu rajonos.

Lai atzīmētu gūto uzvaru un par godu šim vēsturiskajam notikumam, šodien pulksten 19.00 mūsu Dzimtenes galvaspilsēta Maskava Dzimtenes vārdā salutē varonīgajiem 1.Ukrainas frontes karaspēkam un mūsu sabiedroto angļu-amerikāņu karaspēkam - ar 24 artilērijas zalvēm no 324 lielgabaliem.

Lai dzīvo brīvību mīlētāju tautu uzvara pār Vāciju! Augstākais Virspavēlnieks Padomju Savienības Maršals J. Staļins, nr.346"

Premjerministra V. Čerčila radiouzruna

"Pēc ilgiem kara gājieniem, pēc smagām piepūlēm uz sauszemes un jūrās, iziedamas daudzus kauju laukus, lielo sabiedroto armijas šķērsoja Vāciju un apmainījās roku spiedieniem.

Tagad viņu uzdevums būs iznīcināt visas vācu militārās pretestības atliekas, izskaust nacistisko varu un pakļaut hitlerisko valsti. Šim mērķim ir pietiekami spēki un mēs satiekamies uzticīgā un uzvarā vainagotajā draudzībā ar nelokamo apņēmību izpildīt mūsu uzdevumu un pienākumu. Uz priekšu pret ienaidnieku!"

Foto: data.lnb.lv

27.aprīļa operatīvais padomju informbiroja ziņojums

"27.aprīlī frontes karaspēks ar kaujām ieņēma Vitenbergu  - svarīgo vācu aizsardzības atbalsta punktu pie Elbes un turpināja ielu cīņas Berlīnes dienvidrietumu daļā, kur ieņēma pilsētas rajonus Šteglici un Šmargendorfu. 26.aprīļa kaujās frontes karaspēks sagūstīja vairāk kā 3000 vācu kareivju un virsnieku, un atņema pretiniekam 85 lidmašīnas.

Čechoslovākijā 2.Ukraina frontes karaspēks ieņām pilsētas Ugerski Brodu un Ugerski Ostrogu, kā arī ieņēma apdzīvotas vietas Suchu Lozu, Chavržici, Vlčnovu, Gluku un Blatnici.

26.aprīlī visās frontēs sašauti un iznīcināti 110 vācu tanki un pašgājēji lielgabali, gaisa kaujās un ar zenītartilērijas uguni notriektas 33 pretinieka lidmašīnas."

Arī bērnu dārzā gatavojas Pirmā Maija svinībām

"No mazām rokām dzīve liela top. Tik darbā līdzi mīļums jāieliek. Un ilgojums pēc jauna pavasara. Tā pie mums bērnu dārzā mazie cilvēki dienu dienā strādā un veic lielus darbus. Ceļas lieliski torņi, mājas, dzelzceļi, lokomotīves un kuģi.

Arī bērni līdz ar lielajiem ieslēgušies pirmsmaija sociālistiskajās sacensībās. Sacenšas grupa ar grupu, kura no klučiem spēj uzcelt varenākus tankus, kara kuģus, vai tālšāvējus. Sacenšas kārtības uzturēšanā, uzvedībā, roku mazgāšanā un arī - klusajā stundā.

Ar lielu prieku un sparīgu darbu gatavojamies Pirmā Maija svētkiem. Mazie pirksti veikli griež no krāsainiem papīriem ziedus, ver virknēs, lai greznotu savas nodarbību telpas. Tiek zīmēti maija karogi un sarkanās zvaigznes. Mācāmies dziesmas un rotaļas un gaidām - ciemiņus.

Tie gan nāk arī tagad, tikai viņu solījumi vēl nav piepildījušies. Mēs saprotam apstākļus un negaidām lelles vai automobiļus, bet gan to, lai lielie cilvēki parūpētos par ķitelīšiem un citām ļoti nepieciešamām lietām."

PAZIŅOJUMS

"Jelgavas maizes fabrika "Maiznieks" paziņo, ka uz šā gada 1.maija svētkiem tiks izcepta un nodota attiecīgajiem veikaliem vienas dienas devas norma saldskābas maizes un baltmaizes, no kuras strādnieki varēs saņemt 500 gramus, ģimenes locekļi un bērni  - 300 gramus katrs, bet tikai no vienas šķiras - saldskābo vai baltmaizi.

Lai viena persona nesaņemtu vairākas reizes, veikalvežiem jāatzīmē uz pārtikas kartiņām "Izsniegta baltmaize, resp. saldskābā 1.maijā 1945.gadā."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!