Foto: Vida Press

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 6.maijs

Boļševistiskās preses diena

"5.maijs – Boļševistiskās preses diena. Preses dienas svinības saistās ar vienu no spilgtākajiem notikumiem boļševiku partijas vēsturē - dienas laikraksta "Pravda" izdošanu, kas iznāca Pēterburgā.

To nodibināja pēc Ļeņina norādījuma ar biedra Staļina, Oļminska un Poļetājeva iniciatīvu. Strādnieku masu avīze "Pravda" radās vienā laikā ar revolucionārās kustības jauniem uzplūdiem.

1912.gada 22.aprīlī (5.maija pēc jaunā stila) iznāca "Pravdas" pirmais numurs. Tā bija īsta svētku diena strādniekiem. Par godu "Pravdas" iznākšanai nolēma skaitīt 5.maiju par strādnieku preses svētku dienu.

Cara patvaldības pagrīdē nodzītā boļševiku partija ar sava laikraksta "Pravdas" palīdzību nostiprināja savas organizācijas, ietekmēja masas, sagatavojot tās jaunām revolucionārām cīņām."

4.maija operatīvais padomju informbiroja ziņojums

"2.Baltkrievijas frontes karaspēks, forsējis Dīvenova jūras šaurumu ziemeļos no Štetīnes, ieņēma Volīnas pilsētu un apdzīvatas vietas: Liskovu, Kertentini, Jarnbovu, Kodramu, Rēbergu, Gros – un Klein – Mokracu, Zoldemini. Ziemeļos no Vitenbergas frontes karaspēks, turpinādams uzbrukumu, ieņēma pilsētas: Šternbergu, Libcu, Parchimu, Grabovu un ievērojamas apdzīvotas vietas: Dabeli, Demeni, Goldenbovu, Radunu, Špornicu, Blīvensdorfu, Circovu, Lemceni.

3.maijā frontes karaspēks sagūstīja vairāk kā 22 000 vācu kareivju un virsnieku un atņēma pretiniekam aerodromos 240 lidmašīnas. "

Sienas avīze – katra kolektīva preses orgāns

"Sienas avīzei jābūt sasniegumu un trūkumu spogulim ikviena kolektīva dzīvē un darbā. Redkolēģijai jāpanāk, lai sienas avīzē būtu apgaismoti un nopelti kolektīvi un tā atsevišķo locekļu trūkumi un kļūdas. Lai būtu izcelti sasniegumi un darba varonība. Tāpat sienas avīzei jāatsaucas svarīgākajiem notikumiem ārpus sava kolektīva. To visu varēs izdarīt, ja redkolēģija pratīs iespējami kolektīvi kuplāku līdzstrādnieku skaitu.

Šos principus ievērojot, sienas avīze izpildīs savu uzdevumu – būs sava kolektīva vienotājs, audzinātājs un uzmudinātāja faktors, jo tā nav greznuma lieta sarkanajā stūrītī, bet gan nozīmīgs ierocis sociālistiskās celtniecības darbā."

Lipmana komentāri par Sanfrancisko konferenci

"Apskatā, kas publicēts laikrakstā "Herald Tribune", Lipmans raksta, ka Molotova rīcība Vadītāja Komitēja un viņa runas preses konferencē un konferences plenārsēdē liecina par nopietniem mērķiem un apstiprina domas, ka konference skar Padomju Savienības dzīvības intereses.

Aizrādīdams, ka viņam nav zināmas sīkākas ziņas par Molotova priekšlikumu attiecībā pret konferences darba vadību, Lipmans raksta, ka Molotovs ieteicis vadīt sēdes pēc kārtas, kā tas pieņemts PSRS Augstākās Padomes Prezidijā, nevis parasto kārtību, kad sēdes vada tās sēdes delegācijas vadītājs, kas pārstāv valsti, kurā notiek konference.

Šis priekšlikums rāda Molotova lielo praktisko interesi konferences darbam, rāda to, ka viņš pareizi izprot priekšsēdētaja nozīmi."

Ievērībai

"Paziņojam, ka š.g. maija mēnesī pret strādnieku R-5 un R-7 un kalpotāju R-6 cukura norma saņemama 50 proc. apmērā, bērnu D-6 – 66 proc., apgādājamo I-6 33 proc. apm.

Konfektes – cukura vietā saņemamas tādā pat daudzumā kā cukurs. Cepumi un marmelāde – cukura vietā saņemamam divas reizes vairāk par cukura devu.

Sāls pret strādnieku produktu kartīšu 2.talonu 500 grami, kalpotāju – 2.talonu 400.grammi, bērnu - 2.talonu 300 grami, apgādājamo – 2.talonu 300 grami.

Sērkociņi – 3 (trīs) kārbiņas saņemamas strādniekiem un kalpotājiem pret pārtikas kartīšu 7.talonu.

Tualetes ziepes uz IV g. (bērnu) rūpniecības preču kartīšu 1.talonu un strādnieku un kalpotāju uz pārtikas preču kartīšu 11.talonu, var saņemt līdz š.g. 10.maijam."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 — 1962).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!