8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts „Zemgales komunists", 8.maijs

Hitlera Portugāles sulaiņi sērās

"Sakarā ar ziņojumiem par Hitlera nāvi "Reutera" aģentūras Lisabonas korespondents ziņo, ka vakar Portugāles premjerministrs Salazars aizsūtījis ārlietu ministrijas ierēdni un Vācijas sūtniecību, lai izteiktu līdzjūtību ar Hitlera nāvi.

Amerikas radio spīkers Anglijā ziņo, ka Portugāles valdība izsludinājusi divu dienu garas nacionālas sēras sakara ar Hitlera nāvi. Visur Lisabonā valdība izkārusi sēru karogus.

Kā ziņo Madrides avīze ABC, spāņu frankistu falangas locekļi bija vakar noorganizējuši Madridē manifestāciju Vācijai sūtniecības priekšā, ar to vēlēdamās izteikt savu līdzjūtību sakarā ar Vācijas bendes nāvi."

 Vācu karaspēka kapitulācija ziemeļrietumu Vācijā, Holandē un Dānijā

 ""Reutera" aģentūras korespondents, kas atrodas pie sabiedroto ekspedīcijas, spēku virspavēlniecības štāba, ziņo, ka vācu karaspēka pretošanās ziemeļrietumu Vācijā pilnīgi izbeigusies.

Ģenerālis Montgomerijs paziņojis ģenerālim Eizenhaueram, ka viss vācu karaspēks, kas atrodas Holandē, ziemeļrietumu Vācijā, Dānijā, Helgolandes salā un Frīzu salās, kapitulējis sabiedroto karaspēka 21.armijas grupai.

Kapitulācija stājas spēkā piektajā maijā plkst. 08.00 pēc Anglijas vasaras laika. Kapitulējis karaspēks, kas pašreiz atrodas pret 21.armijas grupu ziemeļrietumu flangā.

Vācu karaspēku ziemeļrietumu Vācijā komandē ģenerālfeldmāršals Ernests fon Bušs."

Zelta konfiskācija, ko salaupījis Musolīni un viņa kliķe

"Laikraksts "Lavoro" ziņo, ka Musolīni un viņa rokaspuišu apcietināšanas brīdī konfiscēta zelta valūta kopsummā vairāk kā 50 miljoni liru."

Kad jaunaucieši kļūs apzinīgāki?

"Padomju iestāžu darbu sasniegumi un kvalitāte atkarīga no darbinieku apzinības. Apzinības trūkums dezorganizē darbu un ienes tajā haosu.

Jaunauces pagasta aktīvu locekļiem trūkst pienākumu apziņas, tikai retais pagasta darba zemnieks ar zemi, jo lielākai daļai augsna arvienu vēl ir "slapja", bet pagasta izpildkomiteja to aizbildina ar vienas pagasta daļas evakuāciju. Šis apstāklis gan traucē organizēšanas darbu, bet to arvien nevar aizbildināties.

Pagasta aktīvistiem pirms Pirmā Maija svinībām bija noorganizēta valsts himnas mācīšanās, bet tur ieradās vienīgi pagasta izpildu komitejas loceklis b. Daukša.

Pagastā krietns skaits iznīcinātāju karavīru. Pirmajā maijā viņi bija paredzējuši organizētu gājienu uz kāda mocekļa kapu, bet gājiens nenotika dalībnieku neierašanas dēļ.

Otrajā maijā bija pagasta izpildu komitejas sēde, kurā piedalīties tika uzaicināti arī rajonu desmitnieki. Sēde ieradās tikai izpildu komitejas priekšsēdētājs, sekretāre un sējas kampaņas pilnvarotājs. Pašā pievakarē ieradās arī izpildu komitejas loceklis b. Runkovskis.

Kādu darba disciplīnu sējas laikā pagasta aktīvs var prasīt no darba zemniekiem, ja tas pats nedisciplinēts?"

Pret samogonkas brūveriem

"Jelgavas apriņķī un pilsētā vēl pārāk maz cīnās pret dažāda veida samogonkas brūveriem, tās pārdevējiem un ļaudīm, kas uzglabā un izgatavo aparātus un rīkus samogonkas dzīšanai.

Lai gan sākusies pavasara sēja, kas prasa lielus labības daudzumus, atrodami ļaudis, kam mērķis iedzīvoties, vai radīt sev izpriecu, noziedzīgi izšķērdējot lielus labības vai cukurbiešu krājumus.

Dažkārt dzirdams uzskats, ka samogonkas pagatavošana no cukurbietēm esot atļauta. Šim nolūkam nedrīkstot izmantot vienīgi graudus un kartupeļus.

Samogonkas iespaidā vai tās iegūšanas nolūkā daudzreiz pastrādāti smagāka rakstura noziegumi. Nesen tautas tiesa sodīja pilsoni Rusmani Alfrēdu no Dobeles pagasta Pavasariņiem par samogonkas gatavošanu un tās mainīšanu pret drēbēm ar vienu gada brīvības atņemšanu, bet par divu cūku zādzību ar trīs gadu atņemšanu."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962).

  

  

  


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!